Нови протести у више градова Црне Горе због хапшења свештенства

ПОДГОРИЦА: У више градова Црне Горе и вечерас се одржавају протести због хапшења епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника Српске православне цркве.
podgorica tanjug
Фото: Tanjug

После молебана у Саборном храму Светог Василија Острошког, грађани су се вечерас окупили испред Основног суда у Никшићу, а протеста је било и у Подгорици.

У Будви трећу ноћ за редом окупило више од 1.000 Будвана.

Како преносе "Вијести", у вечерашњој најбројнијој протестној шетњи, окупљени узвикују "Пустите нам владику", "Косово је срце Србије", "Устала је Црна Гора", "Светиња се бранит мора".

У Бијелом Пољу протест грађана је одржан на градском тргу, а окупљени су између осталог узвикивали "Мило лопове", "Баците штитове", "У нама је срце лавље, ми бранимо православље", "Не дамо владику", "Не дамо свештенике", "Црна Гора и Србија то је једна фамилија".

Протест у Пљевљима због хапшења владике будимљанско-никшићког Јоаникија и осам свештеника СПЦ завршен је вечерас око 21 сат без инцидената.

Грађани су се окупили у главној градској улици након чега је колона кренула до цркве Свете Петке где их је сачекао кордон полиције.

Око 5.000 грађана је током протеста у Беранама узвикујући "пустите владику" прошао поред зграде полиције и запутио се према манастиру Ђурђеви ступови.

Демонстранти у Беранама су се разишли, након што су враћајући се од манастира поново прошли поред полиције.

Чуло се неколико петарди, али су редари усмерили грађане да се не задржавају. Полиција је под пуном опремом остала мирна, наводи "Вијести".


Новости: Експлозије на протестима у Беранама, нема повређених

Током протеста у Беранама вечерас су непознате особе из аутомобила бациле три експлозивне напараве, а у експлозијама нема повређених, објавиле су "Вечерње новости".

Ова информација засад није потврђена, а нема је ни у црногорским медијима.

"Новости" су објавиле да се у току протеста пред зградом Центра безбедности Беране однекуд појавило возило подгоричких регистарских ознака из којег су непознате особе избациле три експлозивне направе које су убрзо детониране.

Експлозије су биле поприлично јаке, али нико није повређен, наводи београдски дневник на свом сајту.


ДПС: Одвија се медијска хајка и притисак на државне органе

Владајућа црногорска Демократска партија социјалиста (ДПС) тврди да се истовремено са хапшењима епископа будимљанско-никшићког Јоаникија и свештеника СПЦ "одвија невиђена медијска хајка и притисак на државне органе да не поступају у складу са позитивно-правним прописима, већ у складу са очекивањима дела јавности".

"Београдски таблоиди и део домаћих медија, као и поједини опозициони представници и црквени великодостојници воде медијски рат какав није виђен још од деведесетих година. Срамно сведочанство таквог неморалног и неетичког приступа остаће и јуче пласирана фалсификована фотографија наводног пребијања дечака од стране полиције у Никшићу", саопштено је вечерас из ДПС.

Из ДПС поручују да све структуре које, како тврде, ових дана "здружено атакују на Црну Гору", треба да знају да је Црна Гора држава владавине права која не води крсташки рат ни против Српске православне цркве ни против Срба у Црној Гори.

Из владајуће црногорске странке кажу и "да су узалудни притисци из Београда и њихових домаћих послушника да утичу на судску одлуку".

"У овом тренутку је најважније да законске процедуре за вођење даљег кривично-правног поступка буду испоштоване и да искључиво формално-правни разлози, ослобођени свих утицаја и притисака, буду фактор одлучивања у овом правном случају", додају из ДПС.

У саопштењу се наводи и да ће одлука о притвору Јоаникија, каква год да буде, "бити заснована искључиво на закону, једнако као према било ком другом грађанину Црне Горе".

ХРА: За свако лишење слободе потребни уверљиви разлози

Акција за људска права (ХРА) апелује на Врховног државног тужиоца да изда обавезујуће упутство државним тужиоцима да приликом одређивања задржавања грађана и подношења предлога за одређивање притвора поступају у складу с минималним стандардима људског права на слободу личности, који захтева уверљиве разлоге за свако лишење слободе сваке особе, макар оно трајало и два сата, а не 72, колико је то у надлежности државних тужилаца.

"Након увида у решење о задржавању једног од свештеника у Никшицу, закљуцујемо да оно не садржи образложење доказа о постојању основа сумње да је дело извршено, као што не садржи ни разлоге за постојање опасности од понављања дела, која је наведена као разлог за задржавање, што је супротно европском стандарду права на слободу лицности из цлана 5 Европске конвенције о људским правима, који захтијева да лишење слободе буде утемељено у конкретним и утемељеним разлозима који нису ''апстрактни, општи и стереотипни'', наводе у саопштењу ХРА, преноси РТЦГ.

Истичу да ни решење истражног судије о одбијању жалбе против решења о задржавању не садржи утемељене разлоге за задржавање.

"У решењу је наведено да је осумњицени уцествовањем у организацији верског обреда ван верског објекта – литији – упркос мерама и упозорењима, показао „јавну демонстрацију грађанске неодговорности, па и безобзирности у условима пандемије“, те да то, само по себи, упућује на закљуцак да це, ако се наде на слободи поновити извршење кривицног дела.

У образложењу се не наводи шта је сам осумњицени имао да каже о томе, да ли је претио да це извршити дело или не, да ли постоје докази да је раније поступао супротно мерама или вршио кривицна дела и сл, другим речима, опасност је сасвим апстрактно представљена, што наводи на закљуцак да истражни судија задржавање заправо третира као казну, што је супротно правном поретку Црне Горе у коме важи претпоставка невиности", додају у саопштењу.

Истичу и да ово није први слуцај да се ХРА уверава у неутемељеност одлука о хапшењу грађана у Црној Гори.

"Сматрамо да је крајње време, а посебно имајући у виду нарастајуће тензије у друштву, да се оно поцне примјењивати крајње обазриво, онда када је то неопходно, као крајња мера у кривицном поступку, у складу са међународним стандардима људских права", закљуцили су у саопштењу.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести