Први од девет Ербасових хеликоптера предат Србији

БЕОГРАД: Ербасов хеликоптер Х 145М, први од девет, стигао је у Србију и свечано је откривен данас на почетку Сајма наоружања и војне опреме у Београду.
1
Фото: TANJUG/ DIMITRIJE GOLL/

Кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано је уручио извршни директор Ербаса Бруно Еван.

Након тога, за команде летелице сео је начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић, не скривајући задовољство што ће таква летелица бити у саставу ескадриле српске армије.

Реч је о вишенаменској платформи која се користи за подршку специјалним снагама.

Од девет хеликоптера Х 145М, колико их је наручено, пет је за војску, а четири за полицију.

Од пет летелица намењених од пет за војску - три ће бити наоружана, а да су предвиђена за трагање и спасавања и биће опремељни тако да ће моћи да прођу кроз облаке.

Вучић: Србија добија 9 хеликоптера, плаћа све "у дан"

Председник Србије Александар Вуцицћ изјавио је данас да је поносан на нашу земљу, јер је изасла из кризе и постала поуздан партнер светским компанијама, попут Ербаса, од којег је данас преузела први од девет хеликоптрера Х145М.

Вуцицћ је на сајму наоружања рекао да је укупна вредност девет хеликоптера које набављамо од Ербаса 105 милиона евра и да Србија своје обавезе плаћа без дана кашњења.

Он је рекао да су хеликоптерри опремљени разлицицтом опремом и наоружањем, те да је пет намењено за војску, а цетири за полицију.

Наручене су јос три "супер пуме", најбољи и најскупљи хеликоптери, што је укупно 12 Ербасових хеликоптера, рекао је Вучић и најавио да ће бити још наруџбина за ту компанију.

"Ми ћемо ове године добити висе хеликотпера него сто смо их имали у наорузању војске и полиције у претходним деценијама. Онда вам је јасно колико је Србија напредовала у фиансијском смислу и колико мозе опреме да обезбеди", рекао је Вуцицић наводећи да је то важно у будућности и због ванредних ситуација, као и због бољих услова за оцување интегритета и одбране земље. 

Он је захвалио изврсном директору Ербаса што је први хеликоптер стигао на време и поручио и да ће Србија као одговорна дрзава плаћати такође све на време и имати задовољство да и даље сарађује са француском компанијом.

Рекао је да је са Ербасом успостављена добра сарадња, а да је посебно значајно за нас да се укљуци и "Мома Станојловић", због рада са Газелом, сертификата и јачања наше дубинске структуре и могуцности за поправљање и реновирање наших хеликоптера.

За нови хеликоптрер је рекао да је права лепотица и да су грађани то зарадили, а да ће помагати у поплавама, превозу ватрогасаца, људи, за превоз робе и друге намене.

"Ми ћемо ове и следеће године набавити 19 хеликоптера, а заједно са два од пре две године, биће укупно 21 хеликоптер. Имамо нешто и од раније у полицији и војсци", рекао је Вучић.

Све смо раније имали "на нула одсто од онога што нам је било потребно", додао је Вучић.

Поручио је директору Ербаса да ће Србија наставити да наручује и додао да је важно да земља при том не угрожава јавни дуг.

Председник каже да ће на крају јуна држава имати око 350 до 400 милона евра суфицита, иако је био очкиван минимални дефицит.

"Са 400 милиона евра знате шта све можемо да купимо. Желимо додатно Ваздухопловни завод Мому Станојловић да оспособимо и када подигне своју снагу и капацитете онда ће бити све другачије", додао је Вучић.

А када ће "Мома" да производи и делове за Ербас видецемо, само да се ми прво консолидујемо, додао је председник.

Србија и Ербас Хеликоптери проширују партнерство

Компанија Ербас Хеликоптери је сертификовала ремонтни завод Војске Србије “Мома Станојловић”, лоциран на аеродрому Батајница код Београда, за обављање послова одржавања на хеликоптеру Газела, подсећа се у саопштењу овог европског произвођача ваздухоплова.

Више од 160 хеликоптера Газела СА 341/СА 342 произведена су под лиценцом у фабрици "Соко" у Мостару од 1971. до 1991. године, и тренутно су и даље у употреби како у Србији тако и у околним земљама. 

Србија ће од Ербаса примити девет укупно хеликоптера Х145М, који су намењени Ратном ваздухопловству и противваздухопловној одбрани Војске Србије и Хеликоптерској јединици Министарства унутрашњих послова Србије. 

Српске летелице опремљене су такозваним “фаст ропе” системом за брзи излазак специјалних снага, високоперформансном камером, опремом за гашење пожара, балистичком заштитом, као и системом за електронске противмере који служи као подршка најзахтевнијим оперативним захтевима. 

Систем за управљање наоружањем “ХФорце”, који је развила компанија Ербас Хеликоптери, омогућиће Србији да опреми и употребљава своје летелице с разноврсним сетом невођеног и вођеног наоружања ваздух-земља и ваздух-ваздух. 

Х145М је испробани и тестирани лаки двомоторни хеликоптер који су такође наручили Немачка, Тајланд, Мађарска и Луксембург. 

Зрелост програма Х145М дозвољава Ербас Хеликоптерима да испоруче наруџбине по договореној цени и распореду. Оперативна расположивост Х145М флоте која је већ у употреби износи више од 95 процената. 

Поред девет Х145М хеликоптера, Србија је такође наручила три Х215 хеликоптера за Хеликоптерску јединицу МУП-а. Национална авио-компанија Ер Србија лети са десет путничких авиона породице А320, који представљају базу њених операција, и једним А330 који обавља први директни лет са територије бивше Југославије до Сједињених Америчких Држава од 80-тих година, наводи се у саопштењу Ербаса.

Вучић:Никад више инвестиција у Србији,голим оком се види...

Србија никада није имала више инвестиција, констатовао је данас председник Србије Александар Вучић, али је, у изјави новинарима, казао да неће одговарати на питања мимо Сајма наоружања, иако је, каже, претпостављао да ће бити упитан о "Ðиласу, инвестицијама и лудостима које изговрају". 

"Никада више инвестиција Србија није имала, то признају сви, али шта ћете", рекао је Вучић и додао да би више волео да су те инвестиције отишле у унутрашњост, а не све у Београд.

Подсетио је да у Београду први пут после 50 година постоје фабрике, а о свему другом, како је рекао, свако може сам да суди и голим оком да види. 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести