Србија за Русију најзначајнија земља у Европи

Председник руске државе Владимир Путин у телефонском разговору с председником Србије Александром Вучићем нагласио је да је Србија за Руску Федерацију најзначајнија земља, не само на Балкану већ и у целој Европи.
Vucic i Putin/Fonet
Фото: FoNet

Руска Федерација ће, како је поручио Путин, подржавати Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета. Казао је да је свестан притисака који се врше на председника Вучића и Србију, и да ће, у складу с тим, предузимати даље мере и реаговати на време. Српски председник је изјавио да ћемо од Москве имати сваку врсту подршке, као и да је с Путином договорио да буду у  сталном контакту.

– Несумњиво је да ћемо имати до сада најзначајнију и највећу подршку Руске Федерације – подвукао је Вучић, наводећи и да ће Русија предузети одређене акције у Уједињеним нацијама, ОЕБС-у и у другим међународним институцијама поводом, како је истакао, недопустивих догађаја у Косовској Митровици.

По његовим речима, руски председник је на веома снажан начин осудио напад на Марка Ђурића, како је рекао, упад „албанских силника” на север Косова и брутално пребијање људи. Српски председник је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља. Путин му је рекао да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом.

– Недопустиво је и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника – рекао је председник Путин, а обојица саговорника су се сложила у томе да је најважније да се ствари решавају мирним путем.

То, међутим, приметио је Вучић, овог пута у терору који су Албанци предузели на северу Косова свакако није био случај јер то чак није била нормална реакција полиције, пошто полиција не иде с 200 дугих цеви и с транспортерима.

Председник Путин је истакао да Русија једино прихвата провођење у дело резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима  те Резолуције може имати међународно правно дејство и међународно правни ефекат. На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем.

Председник Вучић је саопштио председнику Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске Федерације те да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем је Србија то већ учиниле. Председници Вучић и Путин договорили су да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту.

Јуче је Вучић разговарао телефоном и с председником  Белорусије Александром Лукашенком, кога је информисао о детаљима, како се оцењује у саопштењу, опасног инцидента у Митровици 26. марта и о целокупној ситуацији на Косову и Метохији. Председници Вучић и Лукашенко су исказали исти став о политичким питањима регионалних и међународних односа и договорили се да специјални изасланик председника Србије у наредном периоду посети Белорусију.

На Андрићевом венцу Вучић је јуче разговарао и с амбасадором САД Кајлом Скотом. Саговорници су се сагласили и у томе да је важно покушати да се смање тензије, да све стране мирно и сталожено приступају споровима и да их решавају, као и да избегавају било какве кораке који би даље компликовали ионако напету ситуацију. Сложили су се да су провокације, употреба силе и непоштовање неприхватљиви, и да не стварају одговарајуће окружење за стабилност у региону. Амбасадор Скот апеловао је на обе стране да се усредсреде на нормализацију односа кроз дијалог уз посредовање ЕУ, и изразио спремност његове земље да подржи све стране у преговорима који се одвијају кроз дијалог, саопштила је Прес - служба председника Републике. Председник Вучић је рекао да сматра да Србија, српски представници и Срби не сносе никакву кривицу за инцидент, али је у потпуности сагласан с амбасадором Скотом да је очување мира и стабилности од највећег интереса за све који живе на овим просторима.

На питање новинара како је задовољан реакцијом Запада, Вучић је одговорио:

– Наравно да нисам задовољан, али немам више шта да кријем.


Гори од Тачија и Пацолија

– Коментари дела српске опозиције у вези с хапшењем Марка Ђурића гори су од коментара Хашима Тачија и Беџета Пацолија и показују да је народ у Србији знао да изабере одговорно руководство, а не оне који пилићарски раде само за себе – изјавио је Вучић.

Рекао је да народ није изабрао оне који ће да се додворавају амбасадорима и да с разних пријема поручују „Американци и остали су уз нас”, а знају да „на њих нико не рачуна, осим да дођу на понеки пријем, поједу који хамбургер. Ништа више”

– О Јанковићу не могу ни да говорим. Он каже „неко је то режирао”. Па, такво нешто не може ни да се измисли. А што се Тадића тиче – његова изјава је тужна и показује само колико су Срби имали среће што су за време његовог мандата изгубили само Црну Гору и КиМ – приметио је Вучић, додајући да би исти ти, да Марко Ђурић није отишао на КиМ, рекли „ви не бринете о нашем народу”. –Ваљда сам ја ишао у Сребреницу да некога бијем, ваљда смо ми претукли Тачија и Арифија, а не они нас. Као да је страшна грешка што је Марко Ђрић отишао на КиМ.


Захвалио је шефици европске дипломатије Федерики Могерини што је у уторак дошла у Београд, и то схвата као коректност којом је хтела да нама учини част.

– Она не може да каже ко је крив, али је посетом Београду довољно рекла и хвала јој – рекао је Вучић.

Српски председник је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела која из тога произлазе имају широку подршку бројних западних земаља

Поводом дилеме који је наш стратешки циљ – Косово или ЕУ, Вучић је поручио:

– Да сачувамо народ, да им обезбедимо сигурност, да их нико не истерује, али наш је стратешки циљ и ЕУ, да сачувамо све, да изгубимо најмање што морамо, а да добијемо највише што можемо. 

Објаснио је да је политички циљ Албанаца на КиМ да заузму север покрајине, да би Србима избили „последњу карту из руку” за било какав компромис.  Одбацујући „разне приче” о тајним вечерама у Паризу и Њујорку с Тачијем, Вучић је рекао да су састанак имали у петак у Бриселу и да су разговарали о стратешким стварима. У једном тренутку, испричао је, Беким Чолаку је почео да прети Марку Ђурићу, јер је Ђурић направио коментар, и то без речи, већ само изразом лица.


Један позив, трпељивост и Вoјска

По Вучићевим речима, због ситуације на КиМ разматрао је све опције, па и слање Вјске и полиције на административну линију, али да је изабрао трпељивост, стрпљење и очување мира. Предочио је да је његова уставна обавеза да штити интегритет Србије и да мора да разматра и такву опцију.

– Зато су ме грађани бирали. Не видим шта је ту спорно да разматрам, а да ли сам донео одлуку? Нисам донео одлуку. Да јесам, били бисте упознати. То не може да се крије, такве одлуке није било. Али, да ли сам разматрао? Јесам – рекао је Вучић. – Изабрао сам трпељивост, стрпљење и очување мира. Увек ћу такву опцију да изаберем, уколико не дођемо до последње ситуације из које не можете да се извучете, већ морате да тражите употебу Војске.

Открио је индиректно садржину позива, после којег се ситуација променила, и испричао да је приштинској страни поручио у уторак да имају рок до пола осам да се „повуку”, и „повукли су се, у 19.20 су вратили Марка Ђурића”. Нада се, каже, да им то више неће падати на памет.


– Ја сам преко пола стола рекао: „Ово ти је последњи пут да си физички претио некоме. Немојте то да радите, озбиљни људи не разговарају на такав начин. А будеш ли наставио, кажем ти, то више нећеш моћи да радиш ” – открио је Вучић, додајући да је тада схватио је да постоји нетрпељивост не само према свима њима већ посебно према Марку Ђурићу јер је вредан, упоран и стално иде на КиМ.

С. Станковић
 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести