Раденковић: Решење за столом, без ултиматума, казни и датума

БЕОГРАД: Јасно је да власти у Приштини игноришу српску заједницу и из дана у дан показују да је не желе на простору Космета, каже посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић, и истиче да решење за сутуацију на КиМ мора да се нађе за столом, без икаквих ултиматума, кажњавања и датума.
Dijalog Beograd Pristina/F. Bakic
Фото: Дневник/Ф. Бакић/Приштина

Раденковић очекује да преставници међународне заједнице изврше притисак и траже образложење од Приштине у сваком погледу, када су односи према српској заједници у питању.

"Више пута сам говорио да такозвани косовски устав гарантује велика права за српску заједницу која су имплементирана из Ахтисареијевог плана - па, хајде да кренемо од тачке до тачке и видимо колико је тога испоштовано када су права српске заједнице у питању", указао је Раденковић у изјави за Тан‌југ.

Како каже, живели смо и у оном времену када је Београд вршио власт на Косову, па је било кажњавања и зна се до чега је то довело.

"Албанци праве исте грешке које смо ми правили. Немојте то да радимо, треба да се седне и разговара за столом где се проналазе решења", подвукао је он.

Раденковић је оценио и да се се приштинске власти "праве луде" када је у питању оснивање Заједнице српских општина.

"То што је потписано, ко год да је потписао, мора да се имплементира и не знам зашто на све начине покушавају да то избегну. Ни нама није било лако када су у питању наше обавезе, да то реализујемо, па смо испунили договорено. Можемо да се позивамо на једне, друге или треће разлоге, али то не води стабилности и бољем животу", наводи Раденковић.

Додаје да се "обичан" народ уморио и да косовски Албанци не подржавају политику Куртија.

"Он је дошао на крилима борбе против корупције, причао је како ће решити многе корупционашке афере на КиМ, а данас замајава народ тако што стално диже тензије на северу и криминализује Србе. Покушава на крилима украјинксе кризе да диксредитује српску заједницу и на тај начин добије незавиност. То не може више да прође", нагласио је Раденковић.

Додаје да је крајње време да се уз посредство међународне заједнице пронађу решења.

На питање чини ли се да је због потеза приштинских власти тренутно готово немогуће наставити разговоре, Раденковић каже:

"Не бих рекао да су разговори запали у ћорсокак, то стално покушава да наметне приштинска страна. Они покушавају увек да наметну неку тему и заобилазе њихове обавезе да би на нас свалили кривицу да ми доводимо преговоре у ћорсокак, а уствари су они ти који све раде да уруше преговоре и да дестабилизују регион".

Рођен је на Косову и Метохији и, истиче, зна шта су прошле и једна и друга заједница у покрајини.

"Мислим да Курти све више губи поверење код сваког становника Косова и Метохије због потеза које повлачи", сматра Раденковић.

Када је реч о изборима у четири општине на северу КиМ, расписаним за 18. децембар, каже да се тиме ништа не добија.

"По потезима које повлачи, намеће се утисак да Аљбин Курти не жели Србе на КиМ, ма како да се изјашњава другачије, јер је сваки његов потез је уперен против српске зајденице", рекао је Раденковић.

Истакао је да се решење може наћи само кроз разговор оцењујући да је међународна заједница инертна према ономе што су обавезе Приштине и да је 10 година изгубљено, јер је притисак вршен само на Београд, док је Приштини дозвољавано да не испуњава обавезе које су предвиђене Брислеским споразумом.

"То се показује и сада, када имамо тензију и када су Срби напустили косовске институције, а Вјоса Османи покушала да их врати. Али, то не може да се догоди све док се криминализовањем Срба са севера и из енклава тражи оправданост за акције полиције. То што они покуашавају је давно прошло време", наводи Раденковић.

Он додаје да би услов да се Срби врате у институције или да изађу на изборе требало да буде пуно поштовање права српске заједнице на КиМ и испуњавање обавеза које Приштина има по Бриселском споразуму.

"Расписивање избора може само да донесе нову узаврелу атмосферу, јер не могу више да се проналазе Срби који ће бити у функцији косовских власти", казао је Раденковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести