Ракић: Међународне снаге хитно да заштите безбедност грађана

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Председник Српске листе Горан Ракић рекао је данас да свака изјава градоначелника Јужне Косовске Митровице Агима Бахтирија, којом се подстиче нетрпељивост међу грађанима и стварају тензије на терену, захтева најхитнију реакцију међународних снага.
rakich_1
Фото: Горан Ракић, фото: Танјуг (Видео)

Оне су у обавези да гарантују безбедност свим грађанима, а досадашње ћутање са њихове стране је срамно и поражавајуће, навео је Ракић у писаној изјави за медије.Бахтири је петицију за уједињење јужне и северне Косовске Митровице, са више од 16.000 потписа, данас предао и председнику привремених приштинских институција Хашиму Тачију.

"Иницијативу за анексијом северне Косовске Митровице не само да је одбацио српски народ, већ ју је и надлежно министарство прогласило нелегалном, а његов нескривени циљ да етнички очисти север, као што је очишћена јужна Косовска Митровица, остаће недосањани сан, осим ако Бахтири не пожели да он постане кошмар његове садашњости", навео је Ракић.

Позвао је Бахтирија, ако сматра да је уједињење српског и албанског народа најбоље решење, да заједно упуте иницијативу скупштини у Приштини како би донели одлуку о поништавању косовске декларације о независности и интеграцију Косова и Метохије у састав Србије.

"Тиме би сви на овим просторима добили и економску перспективу и визну либерализацију са српским пасошима, али и способне институције пре свега у обасти здравства, просвете, социјалне заштите које овакви албански представници 20 година, и поред помоћи међународне заједнице, никада нису успели да успоставе", истакао је Ракић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести