Ракић: Ушли смо у институције ради бољег живота Срба

БЕОГРАД: Српска листа је донела одлуку да уђе у косовске институције из само једног разлога - да би се кроз те институције институционално борила за бољи живот Срба на простору Косова и Метохије, изјавио је вечерас лидер те листе Горан Ракић.
Goran Rakić Foto: srpskalista.net
Фото: srpskalista.net

"Нажалост, Срби нису могли да бирају политичке представнике Албанаца, али оно што нас радује је да ни Албанци нису могли да бирају политичке представнике Срба", рекао је Ракић за телевизију Пинк.Према његовим речима, први пут после 1999. године постоји ситуација где ће "српски политичари који представљају српски народ бити испред свог народа".

"До сад била пракса да ти исти политичари гурају народ испред себе и сада ћемо ми ту праксу променити", рекао је Ракић наводећи да ће се српски посланици борити у скупштини за бољи живот, односно безбедност, опстанак, бољи економски положај и повратак интерно расељених лица на простору Косова и Метохије. 

Говорећи о критикама лидера опозиције Саше Јанковића, Бошка Обрадовића и Вука Јеремића због одлуке Српске листе да уђе у косовске институције, Ракић је рекао да поменути опозициони лидери никад нису били на простору КиМ. 

"Они су можда чули за Газиводе, али не знају где се Газиводе налазе, чули су за Ранилуг, Старо Гацко, Гораждевац, Штрпце, али ако их питате да ли на карти знају да покажу где су та места, верујте ми да неће бити у прилици нити ће знати да то ураде", тврди Ракић.Лидер Српске листе упутио је позив поменутим опозиционим лидерима да дођу на Косово и живе са српским народом и деле његову судбину. 

"Тек онда ћемо, можда, уважити њихове ставове, захтеве, предлоге и савете јер овако, седећи у удобним фотељама у Београду, а делити савете људима који се боре за голи опстанак, за опстанак Срба на простору КиМ, мислим да је непримерено и молим их и позивам да не деле лекцију нама доле", рекао је Ракић.

На питање какав рејтинг уживају ти опозициони лидери на КиМ, Ракић је рекао да о томе говори податак да је на протеклим председничким изборима Александар Вучић добио више од 85 одсто српских гласова, док су сви заједно поменути опозициони лидери, на нивоу статистичке грешке, добили нестсо више од један одсто гласова.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести