Реакције на пресуду: Симатовићев бранилац незадовољан осуђујућом пресудом

ХАГ: Бранилац Франка Симатовића, адвокат Михајло Бакрач, изјавио је данас да није задовољан осуђујућом пресудом од 12 година затвора за свог брањеника јер је очекивао да ће поново бити ослобођен, али да је добро што је 97 одсто оптужнице ипак отпало.
stanisic i simatovic
Фото: Танјуг/видео

"Нисам задовољан јер је осуђен, али јесам јер је математички 97 одсто оптужења отпало, а осуђен је само за три одсто оптужнице. Отпао је заједнички злочинацкци подухват, подржавања у свим општинама Хрватске, а осуђени су (Симатовић и Јовица Станишић) само за помагање и подржавање злочина у Босанском Шамцу", рекао је Бакрач Танјугу.

Напоменуо је да су они осуђени само зато што су знали за злочиначку намеру учесника Удруженог злочиначког подухвата, док веће није нашло доказе за оптужбе да су "командовали и усмеравали било шта".

Веће је нашло да је група добровољаца, када је дошла на обуку, одмах потпала под команду ЈНА, указао је Симатовићев адвокат.

Сматра да је казна изречена како би покрила време које је његов брањеник провео у притвору и види је као компромисно решење.

"Према мојој рачуници, која није потпуно тачна све док не добијем званицнцо пресуду, мислим да Симатовићу фали два или три месеца да би издржао две трећине казне, (а што је услов за условни отпуст)", навео је Бакрач.

Јовици Станишић је остало више, јер се није појављивао на поновљеном суђењу.

Фила: Пресуда је бесмислена, осуђени а нису криви

Адвокат Тома Фила сматра да су некадашњи челници Службе Државне безбедности Јовица Станишић и Франко Симатовић осуђени за нешто за шта нису криви, те да је пресуда потпуно бесмислена.

"Они су осуђени само зато што су знали да се неки злочини дешавају, у томе се састоји њихова помоћ према пресуди, што је бесмислено", рекао је Фила Танјугу.

Он очекује да ће уследити жалбе и бранилаца Станишића и Симатовића, али и тужилаштва, који је , како је приметио београдски адвокат, изашао бесан из судснице јер му је "пала скоро цела оптужница".

Фила каже да су овом пресудом највише разочани Хрвати јер их управо они сматрају кривим за злочине Славонији.

Механизам за кривичне судове у Хагу осудио је данас на по 12 година затвора некадашње челнике Службе Државне безбедности Јовицу Станишића и Франка Симатовића због помагања и подржавања ратних злочина у Босанском Шамцу.

Тапушковић: Пресуда Станишићу и Симатовићу је "покривање" притвора

Београдски адвокат Бранислав Тапушковић каже да је осуђујућа пресуда, којом су након поновљеног суђења Јовица Станишић и Франко Симатовић осуђени на по 12 година затвора, заправо соломонско решење да се покрије време које су провели у притвору.

У изјави за Танјуг, Тапушковић истиче да је ипак најбитније што нису осуђени за Удружени злочиначки подухват јер је то могло да одведе у неке реперкусије по учесће Србије у УЗП-у.

"Ово је решење да се покрије притвор", навео је Тапушковић указујући да је комплетна пресуда, и начин на који је образложена тешка за коментарисање с обзиром да је њихова одговорност утврђена у вези са једном локацијом, иако није утврђена њихова веза са злочинима.

"Први пут од када пратим ова суђења чујем ово и веома сам затечен", закључио је Тапушковић.

Механизам за кривичне судове у Хагу осудио је данас на по 12 година затвора некадашње челнике Службе Државне безбедности Јовицу Станишића и Франка Симатовића због помагања и подржавања ратних злочина у Босанском Шамцу, док су за сва друга кривицна дела из оптужнице ослобођени.

Првом пресудом, која је укинута, били су ослобођени свих оптужби.

EUR/RSD 117.1309
Најновије вести