Ребаланс војвођанског буџета пред посланицима

НОВИ САД: Најважније тачке дневног реда 9.седнице Скупштине Аутономне покрајине Војводине (АПВ) о којима данас расправљају посланици у Новом Саду су ребаланс покрајинског буџета за 2021. годину, као и извештај о расподели новца из покрајинске касе од јануара, до јуна ове године.
Ф. Бакић
Фото: Ф. Бакић

Ребалансом је предвиђено да буџет АПВ у 2021.години буде 81,36 милијарди динара, што представља повећање за 3,71 милијарду динара, односно 4,8 одсто у односу на актуелни буџет.

Предложеним ребалансом капитални део буџета повећан је и износи 19,41 милијарду динара.

Буџет се повећава из оног његовог дела који представља највећи потенцијал, а то су приходи од пореза на зараде и пореза на добит, што је најдиректнији показатељ стања запослености, висине просечних плата и профитабилности привреде, истичу посланици владајуће коалиције.

"За превремену отплату јавног дуга насталог у време претходне администрације, из покрајинског буџета биће усмерено 900 милиона динара, чиме ће се знатно смањити оптерећење буџета за 2022. и 2023. годину и то је први пут да нека покрајинска администрација враћа дугове унапред, И то дугове које је направила претходна власт, највише преко Развојне банке Војводине", рекао је Ненад Боровић, посланик СНС.

Фото: Ф. Бакић

Овим ребалнсом предвиђена су издвајања за капиталне пројекте пре свега, у областима, привреде и водопривреде, здравства, образовања и културе, развоја спорта и социјалне и демографске политике, што поздрављају посланици Савеза војвођанских Мађара јер, како наводе, то помаже људима у време пандемије.

Водопривредним предузећима биће усмерено 600 милиона динара за инвестиционе радове и одржавање водних мрежа.

За подстицаје привредном и туристичком развоју и подршку женском предузетништву и малим и средњим предузећима, опредељено је укупно 357 милиона динара.

Српска радикална странка неће гласати за предложени ребаланс, као ни за извештај о извршењу буџета.

"Највише новца иде у буџетску резерву и она ће сада износити висе од буџета чак четири покрајинска секретаријата, а новац ће распоређивати влада АПВ по свом нахођењу, за све и свашта", рекао је Ђурађ Јакшић, посланик СРС.

За реконструкцију и адаптацију зграде очне клинике Клиничког центра Војводине обезбеђено је 310 милиона динара.

Обезбеђен је и новац за почетак радова на изградњи Студентског културног центра у Новом Саду, као и за реконструкцију, адаптацију и санацију три дома културе - у Велебиту, Голубинцима и Ловћенцу.

Ребалансом су предвиђена и улагања за опремање Научно-технолошког парка у Новом Саду након завршетка друге фазе радова који се очекују крајем септембра, као и за санацију објеката и простора које користе основне и средње школе у АП Војводини.

Фото: Ф. Бакић

Владајућа већина оценила је да је извршење буџета у првих шест месеци било боље него икада и да су покренути многи капитални пројекти.

За посланичку групу Демократске странке Србије, међутим, најважније је питање војвођанског идентитета које је изазвало буру у јавности, а о којем, како су навели, посланици владајуће већине не желе да разговарају на једином правом месту за то, Скупштини АПВ, због чега ће, најавили су, упутити предлог председнику покрајинског парламента да о томе закаже посебну седницу.

Да је то важно питање сматрају и радикали, али уз напомену да "тој бесмислици не треба давати на значају расправом у скупштинској сали" и понављају да од Српске напредне странке захтевају да министарку Чомић смене са функције, а да због одласка Ненада Чанка на Цетиње раскину све коалиције које имају са ЛСВ.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести