Ректорка стала уз студенте који су блокирали ректорат

БЕОГРАД: Ректорка Универзитета у Београду Иванка Поповић саопштила је да прихвата моралну одговорност и да "стаје уз своје студенте, који бораве" већ 12 дана у згради Ректората и боре се, како каже, за аутономију и углед Универзитета.
ivanka popovic, Tanjug
Фото: Танјуг/видео/Иванка Поповић

У писаној изјави коју је насловила као "Договор", након састанка са студентима из Удружења "1 од 5" милиона, саопштила је да упитност и спорост решавања валидности доктората министра финансија Синише Малог нарушава углед УБ и да је зато у интересу свих да се ово питање реши у најкраћем могућем року,

Као резултат иницијативе студената који "бораве" у згради Ректората већ 12 дана, наводи да Сенат, Савет и Студентски парламент УБ траже од Одбора за професионалну етику да до 4. новембра донесе "коначну одлуку о томе да ли у изради докторске дисертације Синише Малог постоје елементи неакадемског понашања плагирања."

Она у саопштењу подсећа да је "основни захтев студената био да захтева од председнице Владе Ане Брнабић да министра финансија разреши министарске дужности, јер његова јавна функција намеће сукоб интереса у процесу доношења одлуке" и додаје да са пуном одговорношћу, гарантује да има снаге да спроведе процедуру утврђивања валидности доктората, с обзиром на функцију коју Мали обавља".

Према речима ректорке, овај датум представља период од седам дана од максималног рока за достављање одговора Факултета организационих наука, чиме се рок за доношење коначне одлуке значајно скраћује.

Она наводи да студенти који су учествовали у блокади Ректората не смеју да сносе дисциплинске, нити било какве друге академске последице, нити ангажована лица на обезбеђењу зграде Ректората за застој рада Ректората, те додаје да ће УБ ц преузети све расположиве мере да отклони евентуалне последице због застоја рада Ректората.

У наставку саопштења ректорка наводи да се УБ обавезује да ће, у сарадњи са Студентским центром, обезбедити адекватан смештај, без додатних трошкова, свим студентима који ће бити привремено измештени из студентских домова током трајања Европских универзитетских игара.

Овим ће бити обезбеђени услови да се наставна година нормално одвија и студенти без сметњи испуне своје предиспитне и испитне обавезе. На овај начин, уз допунски испитни рок, студенти неће трпети последице одржавања Игара. Учесницима и волонтерима Игара биће обезбеђени ЕСП бодови за ваннаставне активност, наводи у саопштењу Поповић и позива Владу Републике Србије да „у што краћем року усвоји буџет Европских универзитетских игара 2020, ради омогућавања њиховог организовања".

Она је подсетила да је блокада ректората почела 23. септембра на Дан УБ, како студенти су студенти навели ''због неодговорног понашања надлежнлих према образовању, пада УБ на Шангајској листи, ремећења наставне године због одржавања Европских универзитетских игара, недостатка литературе за похађање наставе''.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести