Резолуција албанског парламента политички документ

ПРИШТИНА: Савет за заштиту људских права и слобода из Приштине оценио је да је резолуција, коју је усвојио албански парламент, а у којој се одбацује извештај Дика Мартија о трговини људским органима током конфликта на Косову, политички документ без правног дејства.
pristina
Фото: Tanjug (video)

"Резолуција Скупштине Албаније је политички документ и не производи никакво правно дејство осим што повећава наде и очекивања оптужених, њихових породица и што браниоцима даје алиби за заштиту коју су до сада чинили и коју Савет сматра више као фолклорну одбрану него правну", наводи се, поред осталог, у саопштењу Савета, пренео је "Телеграфи".

Савет даље напомиње да је изненађујуће да се о Резолуцији за коју се сви изјашњавају да представља национални и државни интерес и за коју је требало потрошити само три минута, колико траје гласање, расправљало више од 15 сати.

"Она је претворила Скупштину Албаније у арену политичких гладијатора који су у име фолклорног патриотизма хтели да се политички окористе. Невероватно је да за важан државни и национални документ има толико неконтролисаних увреда", наводи се у саопштењу, пренео је Индекс онлајн.

Савет подсећа да је од почетка тврдио да је Мартијев извештај искоришћен за формирање Специјалног суда и да не очекује да ће ова Резолуција суштински утицати на рад Специјалног суда или да ће побољшати положај затвореника.

"Зато смо против било каквог манипулисања овим очекивањима, било које стране. Косово није члан Савета Европе, стога не може да рачуна да ће Европски суд за људска права бити адреса на којој може да се тражи правда за грађане Косова, односно талаца који се држе у Хагу, док, с друге стране, Албанија има ово право и ову прилику. Албанија има дуг пут да пређе у настојању да очисти своје име од љаге које јој је нанео легални плаћеник Дик Марти, као што Косово, такође, има дуг пут да се избори са Специјалним судом који је само основало", тврде даље из Савета.

Скупштина Албаније је у четвртак, са 125 гласова за, усвојила Резолуцију против извештаја Дика Мартија о Косову.

Овом посебном резолуцијом Скупштина оцењује да су изнете тврдње остале "неаргументоване, недоказане и неосноване" на доказима и чињеницама, те да их као такве треба да третирају све домаће и међународне институције.

EUR/RSD 117.1207
Најновије вести