Рикер: САД охрабрене развојем односа Београда и Приштине

ВАШИНГТОН: „САД су и даље снажно посвећене Западном Балкану и охрабрене су развојем догађаја у односима Београда и Приштине”, изјавио је в. д. помоћника државног секретара САД Филип Рикер синоћ на прослави Дана државности Србије у Конгресној библиотеци у Вашингтону.
riker
Фото: Youtube Printscreen

Говорећи о успонима и падовима у односима Србије и САД кроз историју, највиши званичник Стејт департмента задужен за Балкан нагласио је да ће САД стајати уз Србију као партнер и пријатељ док испуњава своје циљеве - чланство у ЕУ и спровођење реформи, преноси Глас Америке.

"САД цене партнерство са Србијом и делимо визију демократске Србије са развијеном економијом, која је у миру са суседима и у потпуности интегрисана у Европу", навео је Рикер.

Како је додао, нормализација односа Београда и Приштине важна је за остварење свих ових циљева.

"Охрабрује нас што су Србија и Косово недавно потписали писмо о намерама да се обнови лет измеду Београда и Приштине, да осигурају да границе повезују, а не деле. Ово је практични потез који ће обезбедити инвестиције, туризам, комерцијалне и људске везе. Такође се ради и на обнови железничког саобраћаја. Као што рекох Рику (Ричарду) Гренелу - имате авионе, возове, шта је следеће?", навео је Рикер.

Истакао је да Америка остаје снажно посвећена региону.

"Када је амбасдор Рицард Гренел именован за специјалног изасланика Беле куће, а мој заменик Метју Палмер за специјалног изасланика државног секретара, показали смо још једном да је за америчку дипломатију то приоритет", рекао је Рикер, који је свој говор завршио на српском језику.

Рикер је честитао Србији Дан државности и пожелео све најбоље њеном народу, додајући да верује да је пред две земље још много година плодних сарадње и пријатељства.

Амбасадор Србије у САД Ðерђ Матковић потврдио је да је именовање Палмера и Гренела протумачено као снажан израз америчке подршке.

Он је за Глас Америке рекао да решавање питања Косова остаје највећи изазов у односима Србије и САД.

"Срећом, ми смо са САД постигли велики напредак у смислу њиховог разумевања да то питање мора да се реши на обострано задовољство или да обе стране буду пођеднако незадовољне. Значи, компромисно решење је права ствар. Ми да бисмо постали чланови ЕУ морамо да постигнемо нормализацију односа с Косовом и ми радимо са САД веома интензивно на томе", рекао је Матковић.

Он је оценио да је постигнут напредак, али да има још доста да се ради.

"И мислим да су они, не само због својих интереса већ и због региона, да би се постигли мир и стабилност, веома заинтересовани да се то реши", рекао је Матковић.

Указао је да САД и Србија добро сарађују на нивоу војски и полиција, док економска сарадња, иако је у порасту, није још достигла свој потенцијал.

Потпредседавајући српског кокуса у Конгресу, демократски конгресмен из Мисурија Емануел Кливер је, међутим, наговестио да би то могло да се промени.

"Мислим да су се односи побољшали, али да има још посла да се обави да би се оснажила веза. Делегације из САД, а посебно бизнисмени који би били заинтересаовани да шире посао у Србији, треба да почну то и да разматрају", рекао је Кливер.

Он је додао да ради на томе да формира делегацију бизнисмена из Казнас Ситија и да их поведе у Србију.

"У мом дистрикту су седишта мобилног оператера Спринт, компаније за израду честитки Hallmark Cards, агенције за пријаву пореза H&R Block. Ја се надам да ћемо у наредних неколико година остварити блискост као са другим нашим пријатељима", рекао је Кливер.

Додао је да би до посете бизнисмена Србији могло да дође крајем лета ове године, у периоду између примарних избора у Демократској странци и председничких избора у новембру у САД.

На пријему у Конгресној библиотеци, који је организовала амбасада Србије у САД, били су и председавајући српског кокуса у Конгресу Стив Стајверс, помоћница америчког државног секретар за образовање и културу Мери Ројс, бивши амерички амбасадор у Србији Кајл Скот, бројне дипломате, представници невладиних и међународних организација.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести