Рума врви од живота и нових фабрика

– Отварање другог погона француске фабрике ауто-делова „Хачинсон” у Руми значи нови позив и подстрек француским инвеститорима да долазе у Србију – изјавио је премијер Александар Вучић у Руми,

где је с председником Покрајинске владе Игором Мировићем присуствовао отварању погона. 

У тој фабрици је сада запослено 200 радника, до краја наредне године, када ће бити отворен и трећи погон, тамо ће радити 1.000 људи. Вучић је истакао да у наредне две године очекује робну размену с Француском од милијарду евра, напоменувши да фирме из те државе у Србији запошљавају више од 10.000 радника.

Фабрика „Хачинсон”, која се простире на 6.000 квадратних метара, отворена је прошле године и снабдева гуменим цревима и расхладним уређајима аутомобилске гиганте попут „Мерцедеса”, „Фијата”, „Сузукија” и „Реноа”. Инвестиције фабрике „Хачинсон” би требало да достигну око 7,3 милиона евра. Влада Србије се обавезала на то да ће финансирати изградњу пречистача за ту компанију, чије је предрачунска вредност око 900.000 евра. 

Вучић је након обиласка фабрике најавио да ће већ за неколико дана и Непалци отворити фабрику за производњу макарона, која ће запослити 400 радника, а предстоји и отварање италијанске фабрике у селу Добринци, код Руме, у којој ће бити отворено између 100 и 150 радних места. 

– Истовремено имамо и две српске компаније које су заинтересоване – једна за прераду воћа, а друга да се бави контејнерима за заштиту животне средине, тако да, као што видите, у Руми све врви и од живота и од новоотврених фабрика, и то јесу наше победе – нагласио је премијер. – То значи да Рума,која је пре три-четири године имала минус од 500 милиона на рачуну, данас има минимално 190-200 милиона у плусу. Добро је тако и честитам им! Само у првих 20 дана у марту у Руми је посао добило 148 људи и скинуто је с листе Националне службе за запошљавање, а у фебруару 106. Мислим да је последњи месец и по запослено 254 људи. То је велика ствар за нас и зато им честитам! – рекао је Вучић. 

Он је поручио да не види боље место од Србије у које би инвеститори могли улагати свој новац, нагласивши да је Србија стабилна држава растуће економије, ниске инфлације и готово непостојећег дефицита.

– Наша земља стално напредује на свим светским листама које се баве проценом пословног амбијента – истакао је он. 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић, који је пресекао врпцу на новом погону, нагласио је да, уколико желимо да успешне компаније попут „Хачинсона” послују и шире своје пословање у Србији, морамо да подржавамо политичку и економску стабилност наше земље. Оне су основ и темељ за долазак моћних компанија, које ће отварати радна места и јачати нашу економију.

– Рума се развија на најбољи могући начин и полако постаје пример другима – нагласио је Мировић.

Он је навео да је општа потреба да се на свим нивоима власти ради заједно, што је доказано у Руми, Старој Пазови и Инђији, које имају развијене индустријске зоне. Тај модел ће се, рекао је Мировић применити широм Срема. Он је најавио да је у сарадњи Министарства привреде и Покрајинске владе у припреми индустријска зона у Шиду, која треба да обезбеди одговарајуће услове за улагање нових компанија у ту општину.

– Заједнички се ради и на припреми „Фрушкогорског коридора”, који ће помоћи Иригу да постане место развоја пословне инфраструктуре, привреде и оних грана које у тој сремској општини могу да се развијају – рекао је председник Покрајинске владе, подсетивши на то да је прошле године у ту сремску општину уложено 176 милиона динара по разним основама, али то није довољно, и да ће ове и наредне године бити инвестирано много више.

Отварању новог погона присуствовали су министар привреде Горан Кнежевић, директор фабрике Оливије Шато, економски саветник у амбасади Француске Жан-Пјер Гасти и председник општине Рума Слађан Манчић. 

Ержебет Марјанов

 

Нешто бих рекао, али ћу чекати да се избори заврше

Новинари су питали премијера колико те инвестиције могу бити сигнал још неком од финалих произвођача аутомобила да се прикључи „Фијату” и да организују производњу у Србији.

– Јуримо то, верујте ми, разговарао сам с најмоћнијима и највећима. Да није изборна кампања, нешто бих вам рекао, али пошто је изборна кампања, то ћу да прескочим па ћу чекати да се избори заврше – рекао је премијер.

На опаску новинара да ли ће то нешто казати у изборној тишини, премијер је одговорио да, кад буде изборна тишина, за разлику од других који себи организују догађаје, он никада не организује ниједан догађај, просто не жели да то злоупотребљава. Он је казао да уће се сваком случају борити за то да се таква производња организује у Србији јер то би било од огромног значаја за нас.

– Мислим да ћу и с руским председником Путином да разговарам о доласку једне компаније која производи машине различите врсте овде у Србију – 51 одсто компоненти би било у Србији и они би могли да извозе на европско тржиште и на руско тржиште без царине. Дакле, то је оно што је за нас важно, али и другим реномираним европским произвођачима такође – навео је он.  

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести