Шабић незадовољан Нацртом закона о заштити података

БЕОГРАД: Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности сматра да је Нацрт закона о заштити података о личности "испод очекиваног нивоа", а Министарству правде упутио је дописом примедбе на тај текст, укључујући то што нису процењена средства потребна за његов рад. 
rodoljub sabic mc.rs
Фото: ms.rs

Повереник Родољуб Шабић наводи у саопштењу да се Нацртом предвиђају нове, обимне обавезе Повереника, али без процене потребних средстава за њихово спровођење. 

Такође, Нацрт закона укида функцију заменика Повереника за заштиту података о личности, не наводећи за то никакав аргумент", указује Шабић.

Примећује и да се за Повереника предвиђају нека, како наводи, изузетно ригидна ограничења, каква, тврди, нису предвиђена ни за једног носиоца јавне функције.

"Тако би Поверенику било забарањено да буде члан било ког удружења. Повереник би био једини човек у Србији коме је то забрањено, јер на пример не би могао бити члан удружења правника, филателиста, нумизматичара, љубитеља животиња...", наводи Шабић и додаје да је то супротно Уставу.

Додао је и да је прешироко постављена забрана политичког деловања (не чланства у политичкој странци), по његовом мишљењу - "подложна злоупотреби у циљу утицаја на независан рад органа".

Шабић је изнео и друге примедбе, као, на пример, да се недовољно пажње посвећује тзв. посебним облицима обраде података.

"Само мањи број кратких, а нажалост не баш јасних одредби посвећен је некима од њих - архивирање, научно истраживање, обрада ЈМБГ, али су потпуно нерегулисани остали неки посебни облици, као што су видео-надзор или директни маркетинг, иако су веома важни", навео је Шабић у саопштењу.

Он тврди и да се у 59 чланова Нацрта предвиђа да се из општег режима заштите изузима обрада коју обављају "надлежни органи ради "гоњења учиниоца кривичних дела, извршења санкција и заштите од претњи јавној и националној безбедности", а да при томе није прецизирано на које се конкретно органе то односи.

Сматра и да је међу неприменљивим одредбама и она којом се "овлашћује" Повереник да изрекне новчану казну на основу прекршајног налога, што није у складу са Законом о прекршајима.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести