САМО СЕДАМ ГОДИНА ЗА БРУТАЛНО УБИСТВО СРБА У ОСИЈЕКУ Скандалозна пресуда Бранимиру Главашу

Гордана Гетош Магдић осуђена је на четири године затвора, а Дино Контић је добио три године као и Здравко Драгић.
zr
Фото: Youtube printscreen/ilustracija/RTL

Бранимир Главаш и саоптужени за ратни злочин над осјечким Србима 1991. проглашени су кривима у неправоснажној пресуди на поновљеном суђењу.

За ратни злочин против цивилног становништва као и убијање и нечовечно поступање према цивилима - шест мушкараца и једној жени који су одвођени и убијени на реци Драви - Бранимир Главаш осуђен је на седам година затвора, Гордана Гетош Магдић на четири године, а Дино Контић је добио три године као и Здравко Драгић.

Неправоснажну пресуду бившем политичару који је најпре био у ХДЗ-у, а потом основао и властиту странку као и његовим саоптуженима објавио је председник судског већа Дражен Кеврић.

Главаш и његови саучесници поновили су средином јануара ове године на загребачком Жупанијском суду да нису криви за ратни злочин над осјечким Србима 1991. у случајевима за које је оптужница измењена због смрти двојице оптужених - Ивице Крњака и Тихомира Валентића.

Уз Главаша, кривицу за ратни злочин одбацили су Дино Контић, Здравко Дражић и Гордана Гетош Магдић којој је суд одбацио предлог за издвајање њеног исказа из осјечке полиције као незаконитог доказа.

Загребачко Жупанијско државно тужилаштво одбацило је у октобру 2021. кривичну пријаву коју је Главаш поднео против некадашњег крунског сведока Крунослава Фехира због убиства Чедомира Вучковића у Осијеку у августу 1991. године.

Фехир је током првог суђења Главашу био кључни сведок тужитлаштва с обзиром да је у добу од 16 година у августу 1991. као припадник тзв. Приштапске бојне, међу осталим, био сведок мучења Чедомира Вучковића кога су терали да пије киселину из акумулатора у једној од гаража тадашњег Секретаријата за народну одбрану у центру Осијека.

На поновљеном суђењу Фехир више није имао статус кључног него обичног сведока, а Главаш његово сведочење сматра лажним. Штавише, управо њега сматра одговорним за Вучковићево убиство, због чега га је и пријавио, а пријаву је поткрепио и налазом судскомедицинског вештака Ђорђа Алемпијевића из Београда, који је утврдио да су за Вучковића кобни били хици које је у њега испалио Фехир, а не испијена киселина.

Одбацивање Главашеве пријаве је подстакло Фехира да против Главаша поднесе кривичну пријаву за лажно пријављивање кривичног дела.

(Србија данас/Јутарњи.хр)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести