САН ПОСТАО ЈАВА Вучић се са представницима медија возио ОБИЛАЗНИЦОМ око Београда (уживо)

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић кренуо је око 18.30 часова у вожњу са представницима медијима на завршеној последњој деоници обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ Потока.
Танјуг/Раде Прелић
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Са Вучићем су у аутобусу и министри Синиша Мали и Горан Весић, градоначелник Београда Аелександар Шапић, као и амбасадорка Кине Чен Бо и представници Путева Србије, Коридора Србије и извођача радова.

"Ово ће бити најзначајнија саобраћајница на којој ћемо изместити камионе из центра града. Завршили смо оно што је била идеја још 1972. године", рекао је Вучић током вожње новим аутопутем.

Подсетио је да је градња кренула почетком деведесетих година прошлог века и да је због објективних разлога била обустављена.


Обилазница ће нам много значити и донеће много новца у нашој каси

Вучић је рекао да је саобраћајница од највећег значаја, јер постоји велко такмичење у прихватању међународног саобраћаја.

"Биће тако док Бугари и Румуни не ураде нове мостове преко Дунава и дотле ће нам ова обилазница много значити и донети много новца у нашој каси, иако смо морали то брже да урадимо", навео је он.

Истакао да има много проблема око експропријације.

"Рецимо, од 13 породица, њих 12 је коректно, а тај тринаести, који не живи у Србији, прави проблем. Или рецимо, такве случајеве судија у Сопоту реши за два месеца, а неки овамо није у стању за 650 дана. А да зовете неког онда утичете на правосуђе. Безброј проблема...", рекао је председник.

Он је навео и да није у потпуности задоваљан "Путевима Србије".

"Али, да ли је боље него што је било - боље је", рекао је председник и истакао да "боље раде 'Коридори' него 'Путеви', али да они ипак раде боље него некад".

Истакао је да је за све што је до данас урађено финасирање обезбеђено.

"Нажалост, ни од споља више нема лаког финансирања. Они само хоће пруге, а народ хоће путеве...", рекао је Вучић.

Нагласио је да је веома важна изградња Фрушкогорског коридора од Новог Сада до Руме, и додао да је то спас за бачке и сремске округе.

Обилазница се отвара за саобраћај сутра у 9.00

Председник Вучић изјавио је данас да ће део Обилазнице око Београда, од тунела Стражевица до Бубањ Потока бити отворена за саобраћај сутра у 9.00 часова.

''Људи ће моћи да виде целу трасу, то је величанствено, прошао сам и хеликоптером да то видим'', рекао је Вучић током вожње Обилазницом са представницима медија.

Говорећи о даљим потезима везаним за изградњу обилазнице, он је рекао да је на реду експропријација земљишта.

''Код Винче, Болеча, биће изазов то. Знате како то наши људи раде, кад треба да плате порез на имовину, они плаћају као за пољопривредно земљиште. А онда, кад градиш пут, траже пет пута више пара, зато што је то онда грађевинско земљиште. Сваки метар аутопута је тешко изградити, поготово сада у ери друштвених мрежа'', рекао је Вучић.

Он је додао да ће сутра бити потписан уговор да удружени конзорцијум српских компанија гради Обилазницу око Крагујевца, дугу 20 километара.

''Сутра влада одобрава и потписује се уговор. Тиме много решавате, та обилазница, према Милановцу ће ићи, а јужно излази иза Корићана, па је лево Гружа а десно ка Книћу и Мрчајевцима. Одатле ће да се продужи да би се спојило са Коридором 11'', рекао је он.

Истакао је да ће аутопут Чачак-Краљево бити готов следеће године.

''То су велике ствари. Морамо такође и да чувени ''Смајли'' да завршимо, од Вршачког брега, Кикинде, да спојимо мађарску границу на нашој најзападнијој тачки са њима са границом са Румунијом'', истакао је Вучић.

Он је рекао да се на тај начин показује и брига за инвеститоре.

''Лакше је одмах и за њих, више можемо и да развијамо и здравство и социјалне политике, да помогнемо породицама и тако даље. Сви инвеститори желе да буде на потезу Шид-Београд или Нови Сад-Београд.

Додао је и да ће аутопут од Руме до Шапца бити отворен крајем септембра, и да онда, како је рекао, неће бити потребно да се иде кроз Хртковце, већ директно од Шапца до 45 минута вожње.


"Па су се сетили 2008. да постоји, али су мали део урадили, док смо ми за за само година урадили више него они за 27 година. Али, нисам задовољан  јер сам очекивао да буде брже. Имали смо проблема са експропријацијом два ромска насеља", рекао је Вучић.

Фото: Танјуг/Раде Прелић

Казао је да се гради и метро и да ће прва линија бити завршена 2028. године, а друга најкасније до 2030. године.

Додао је да ће пругом бити спојен и аеродром и нови простор где ће се градити нови Експо и Национални стадион.

Вучић ће вожњом званично отворити последњу деоницу обилазнице око Београда, од Стражевице до Бубањ Потока у дужини од 9,74 километара.

После више од 30 година градње, од Батајнице до нишког ауто-пута код Бубањ Потока, моћи ће да се стигне ауто-путем у пуном профилу, то јест са укупно шест саобраћајних трака, у дужини од 47 километара.

Завршетком обилазнице око Београда преусмерава се саобраћај са преоптерећене основне мреже градских саобраћајница на обилазницу, што доприноси скраћењу времена путовања за транзитне токове, смањењу броја саобраћајних незгода, трошкова експлоатације возила, штетних гасова и буке од возила на ужем градском подручју, кажу у Путевима Србије.

Обилазница око Београда повезује крак Коридора 10б, Е-75 (граница са Мађарском, Хоргош - Нови Сад - Београд) са Коридором 10, Е-70 (граница са Хрватском, Батровци - Београд), државни пут ИБ реда број 26 и Рутом 4, Е-763 "Милошем Великим" (Београд - Пожега - граница са Црном Гором Бољаре) и поново делом Коридора 10, Е-75 (Београд - Ниш - Прешево - граница са Македонијом).

Иако је сада обилазница ауто-путем спојена са Коридором 10 код Бубањ Потока, најављено је да ће се ускоро градити и наставак, тзв. сектор Ц од Бубањ Потока и Винче, преко Дунава, до Панчева, у дужини од 31 километар, како би се наставио саобраћајни прстен.

Предвиђена је градња комбинованог друмско-железничког моста преко Дунава, између десне обале насеља Винча и леве обале насеља Старчево, и наставак железничке пруге Бели Поток-Панчево у дужини од 29 километара.

На том потезу планирана је градња два тунела, Бубањ поток и Лештане, као и велики друмско-железнички мост код Винче.

До сада су возила од Стражевице до Бубањ Потока користила Кружни  пут.

Сектор 6 београдске обилазнице састоји се од две траке (пун профил) аутопута од  тунела Стражевица до петље Бубањ Поток (укључујући и петљу), у дужини од 9,74 км.

У оквиру сектора 6 комплетно је изведена и десна и лева трака аутопута, која укључује отворену деоницу трасе, тунел Бели Поток, петље Авала и Бубањ Поток, два моста у трупу аутопута: мост бр. 16 и мост бр. 17, два надвожњака у петљи Авала, осам мостова у петљи Бубањ Поток, као и четири надвожњака дуж сектора 6.

Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић

Када је реч о тунелу Бели Поток, лева цев и десна цев дуге су по 360 метара.

Радове су изводили кинеска комапнија Поwер Ћина, азербејџански Азвирт и домаћи подизвођачи.


Важно што градимо добре односе с Албанијом - не кометаришем сваку изјаву

Председник Вучић изјавио је данас да је важно што градимо добре односе са Албанијом и да зато последњих недеља, када је кренуо терор над Србима на северу КиМ, није коментарисао поједине изјаве албанског премијер Едија Раме.

"Ја сам човек који је увек лојалан и одан својој земљи Србији, али и човек који се труди да разуме све друге и човек који добро разуме и тежину позицију и Раме, и зато сам, не једном, прећутао бројне ствари које ми се нису допале, јер смо успели да изградимо и ту врсту поверења у којем можемо један другом да кажемо и добре и лоше ствари", рекао је Вучић током вожње са медијима новом деоницом обилазнице око Београда, од Стражевице до Бубањ Потока.

Нагласио је да је важно што градимо боље односе са Албанијом.

"Зато не морам сваку изјаву увек да коментаришем и многе нисам од пре неколико недеља, откада је кренуо прави терор над Србима са севера КиМ", рекао је Вучић.

Бавићу се покретом, слушаћу грађане шта очекују од нас

Вучић је изјавио да ће се у наредном периоду бавити Покретом за државу, као и да ће због тога ићи на консултације са народом.

"Ићи ћу да слушам људе, по 2, 3, 4 сата људе у бар 10, 12 градова, засеоке, да видим шта очекују од председника и државе и шта морамо да променимо", рекао је Вучић.

Он је истакао и да му питање Косова одузима сву енергију и снагу, али да ће ићи на консултације са народом.


Извођач радова је Power Construction Corporation of China Ltd, подизвођач  АзВирт огранак Београд, а стручни надзор су обављали Грађевински Институт Централна Путна Лабораторија д.о.о. и Макспро д.о.о, Адомне д.о.о. и Аба-геодетска кућа  д.о.о .

Они су градили другу траку обилазнице око Београда, од новог моста на Сави код Остружнице до Стражевице заједно са новим тунелом, и обе траке до Бубњ Потока - (секторе 4,5 и 6 у дужини од 20,4 км), а уговорена вредност радова заједно са анексима износи 325,1 милион евра.

Пројекат је финансиран 15 процената из буџета Србије, а преосталих 85 процената од кредита кинеске Ексим банке.

Обилазница ће смањити број возила на мосту Газела, који је један од наших најоптерећиних саобраћајница, преко којег дневно пређе између 200.000 и 250.000 људи, скоро 130.000 возила, више од 7.000 лаких камиона и више од 3.000 возила јавног превоза.

Наставак обилазнице до Панчева могао би да буде завршен до 2028.

Вучић је изразио уверење да ће држава обезбедити новац за наставак градње обилазнице око Беогада од Бубањ Потока до Панчева, са великим друмско-железничким мостом преко Дунава код Винче, као и да би то могло да буде завршено до 2028. године.

"Да спојимо обилазницу са Панчевом, јер тада ћемо имати цео круг, пошто сада имамо тричетвртине саобраћајног прстена. Тада ћемо да попунимо тај остатак и да имамо цео прстен. Тиме бисмо смо много посла завршили", рекао је Вучић.

Истакао је да ће бити добро ако до Панчева буде завршено све до 2028. године, пошто ће то бити најтежи и најкомпликованији мост за градњу.

"Ми смо у тишини изградили три моста и преко Дунава и преко Саве, и Пупинов мост и два моста преко Саве и Колубаре заједно, брзо смо дизали мостове, али ово је најкомпликованији, најтежи и наскупљи мост, неће бити једноставно", рекао је Вучић.

Грађани треба да буду поносни, истакао је председник Вучић.

EUR/RSD 117.0802
Најновије вести