Савет Скупштине слободне Србије чланству: Не верујемо Ђиласу

БЕОГРАД: Савет Скупштине слободне Србије (ССС) упутио је писмо свом чланству у којем их обавештава зашто излазе из коалиције око Странке слободе и правде(ССП), Демократске и Народне странке, преноси Нова.
dragan djilas, Tanjug/Sava Radovanović
Фото: Танјуг/Сава Радовановић

Према њиховим наводима, главни разлог пуцања ове сарадње је неповерење према лидеру ССП Драгану Ђиласу, па наводе да за њих постоје две опције - да се повуку из овог изборног процеса или да склопе договор са зелено-левом коалицијом "Морамо". Савет је, преноси Нова позвао чланство да се о томе изјасни у наредна 24 сата.

У писму свом чланству ССС оцењује да у Ђиласа немају поверење, на основу искуства током више од годину дана контакта са њим и наводе да је у последњих 15 месеци сваки разговор у опозицији обележен тврдњом да је ССП најјача опозициона странка, између осталог и зато што Мариника Тепић има највећи рејтинг.

Даље се наводи да је Драган Ђилас, без икаквих консултацијама са другим странкама из савеза, објавио да је његов кандидат Здравко Понош.

На сваком наредном састанку доживљавали смо непријатности,наводи се даље у писму, не само ми из ССС већ и друге опозиционе странке, уз претњу да ће ССП растурити овај савез уколико не буде прихваћена њихова одлука да Понош буде кандидат. Такво понашање могли смо протумачити само као уцењивачко.

"Истраживања су показала да нити је Мариника, нити је Понош особа са највећим рејтингом. Наш кандидат Божа Прелевић повукао је своју кандидатуру ради очувања јединства у савезу. Одлука Ђиласа и кршење договора у ССС је доживљена као кршење свих процедура и договора, понижавање Народне странке, Демократске странке и свих осталих учесника", наводи се и додаје да ССС која је састављена од људи који нису дозвољавали понижења ни од стране Милошевића, ни Драшковића, ни Шешеља, ни Вучића, ни Чеде, ни Бебе, те неће дозволити да буду понижени ни од стране потенцијалног коалиционог партнера.

У писму су се осврнули и на финансијски аспект.

Истиче се у писму да би улазак у Парламент омогућио, у складу са законом, добијање одређених финансијских средстава које би свакако обезбедила јачање организације, али да ниједан од актера коалиције ССП-НС-ДС није хтео да се писмено обавеже да би средства која би добио њиховим учешћем на изборним листама пребацио на рачун ССС.

Савет ССС даље објашњава свом чланству да постоје два „часна излаза" из тог проблема.

Један је да се захвале на сарадњи коалиционом партнеру, а друга могућност је да размотре сарадњу са зелено - левом коалицијом „Морамо" под равноправним условима. Ту сарадњу, како кажу, подржава и истраживање јавног мњења.

Прелевић и Стојковић: То је интерно писмо, разочарани смо

БЕОГРАД: Чланови Скупштине слободне Србије(ССС) Божа Прелевић и Биљана Стојковић изразили су данас, како су навели, разочарење и запрепашћење што је доспело у јавност писмо ССС у којем обавештавају своје чланство о разлозима тог савеза за излазак из коалиције са Странком слободе и правде(ССП), Народном странком(НС) и Демократском странком(ДС).

"Ако пошаљете писмо својим члановима стварно је велико разочарење да се оно нађе на друштвеним мрежама. Јел то та Србија која треба да се боти против зла?", рекао Прелевић за Нову.рс. и додао да Ђилас није њихов непријатељ, нити било ко из опозиције, већ Александар Вучић и да немају намеру да подижу апстиненцију.

"Нас занима само уједињавање. Наш став је био да је на прошлим изборима у Београду управо због тог осипања енергије изгубљено најмање 18 одсто", истакао је Прелевић.

Његова колегиница из ССС Биљана Стојковић рекла је за Нову.рс да је запрепашћена чињеницом да је писмо доспело у јавност.

"Заиста сам запрепашћена. То је интерно писмо за наше чланове. Морали смо да им објаснимо зашто излазимо из те приче. Сад схватам да су овде озбиљне политичке игре у питању", каже Стојковићева.

EUR/RSD 117.1216
Најновије вести