Савез бачких Буњеваца осудио претње смрћу Влади Бабићу 

СУБОТИЦА: Савез бачких Буњеваца осудио је данас претње смрћу по националној основи упућене посланику Влади Бабићу и његовој породици и траже од надлежних проналажење аутора, а од председника ДСХВ Томислава Жигманова да се јавно одреди према тим претњама.
1
Фото: Youtube Printscreen

У саопштењу тог савеза, које је потписао председник Мирко Бајић, се наводи да откривање аутора неће бити тешко ако се, како кажу, анализирају свакодневне претње и увреде на рачун Буњеваца који се објављују на порталима медија, посебно у Суботици (Суботица.цом, ГрадСуботица и други), у виду коментара.

Ти коментари су, наводи се, по правилу анонимни или под псеудонимима.

Савез бачких Буњеваца сматра очигледним да се активности на, како кажу, омаловажавању статуса Бушњеваца и оспоравању аутохтоности буњевачке националне мањине у Србији, раде смишљено.

"Захтева да се без одлагања донесе Деклерација на Скупштини АП Војводине, и да се акт - наредба ГНООВ од 14. маја 1945., којим се Буњевци имају сматрати Хрватима без обзира на личну изјаву, оцени као акт насилне асимилације Буњеваца у Хрвате и као такав прогласи ништавним, и да се све активности које се данас спроводе у циљу негирања аутохтоности Буњеваца санкционишу", наводи се у саопштењу.

Они су позвали председника Србије Александра Вучића да својим ауторитетом утиче да се та декларација што пре нађе на разматрању у Скупштини АПВ. 

У саопштењу се подсећа да је Влада Војводине дала подршку доношењу ове деклерације.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести