САРАДЊА ПОКРАЈИНЕ СА РС Унапређење сарадње у привреди, култури, туризму

Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић примио је данас у Покрајинској влади начелнике општина из Републике Српске.
1
Фото: Покрајинска влада

На састанку су разматране могућности за унапређење сарадње у областима привреде, културе, туризма и заштите животне средине, а како је рекао секретар Софић, циљ ресорног секретаријата, као и Покрајинске владе, јесте да пружи подршку институцијама и локалним самоуправама у Републици Српској.

Према Софићевим речима, проширењем надлежности Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону успостављен је правни механизам за сарадњу, и на тај начин, у складу са могућностима, Покрајинска влада пружа подршку српском народу у региону.

Секретар Софић је позвао представнике општина да узму активно учешће на Сајму завичаја, који се одржава сваке године почетком фебруара у Новом Саду, где се отварају значајне могућности за успостављање сарадње у свим сферама.

Фото: Покрајинска влада

Начелник Општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је та општина отворена за сарадњу и промоцију Посавине у области туризма и туристичких потенцијала, док је начелник Општине Вукосавље Борислав Ракић истакао да је та општина заинтересована за успостављање сарадње са једном општином у Војводини, са којом би имала могућност братимљења, као и за сарадњу у подручју екологије и заштите животне средине, конкретно у области рециклаже.

Начелник Општине Модрича Јовица Радуловић оценио је да су проблеми већине општина у Републици Српској исти и да је потребно да се заједничким деловањем привуку инвестиције и понуди квалитетна радна снага.

По речима начелника Општине Пелагићево Славка Тешића, ово је прилика да се постојећа сарадња између општина у Републици Српској и Војводини унапреди, и да се успоставе нове могућности које ће бити на добробит свих локалних заједница, те да се користи остваре и разменом искустава и примерима добре праксе кроз организовање сајмова и представљање потенцијала обеју страна.

Састанку је присуствовао и директор Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону Александар Ђедовац, који је овом приликом рекао да се расписују конкурси за директне инвестиције, те да се и кроз рад Фонда може остварити продуктивна сарадња.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести