Селаковић: Данас или сутра нови датум наставка дијалога

БЕОГРАД: Генерални секретар председника Србије Никола Селаковић верује да ће данас или сутра бити познат нови датум наставка дијалога Београда и Приштине.
selakovic FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Уверен сам да ћемо данас, евентуално сутра, добити нови датум састанка у Бриселу, рекао је Селаковић гостујући на РТС.

Селаковић је, на питање да ли ће бити одржан састанак Срба са КиМ с председником Александром Вучићем, одговорио: “Бићете благовремено обавештени”.
Он је нагласио да се нико не бори више за Србе на КиМ од председника Србије и владе у Београду.

Срби на КиМ немају већег савезника нити онога ко боље разуме њихове проблеме и више се бори за решавање тих проблема и за заштиту нашег народа, од председника и владе у Београду, казао је он.

Селаковић је констатовао да је важно што је америчка администрација осудила нападе на косовске Србе.

Интересантно је што су Американци рекли да је реч о насиљу и имали смо реакције вашингтонске администрације. То нам пружа неку наду да ће после стишавања и регулисања кризе на Корејском полуострву, председник (Доналд) Трамп почети да води другачију политику када је у питању Балкан, сматра Селаковић.

Он је казао да са приштинске стране, покушај трговине са ЗСО постоји одавно, али и нагласио да је важно да се дијалог, који изгледа као да је у блокади, настави.

Они покушавају да се тиме баве, али је важно да се дијалог настави, који изгледа као да је у блокади, чему добрим делом доприноси Приштина. Надам се данас или сутра новом датуму за дијалог у Бриселу, казао је Селаковић.

Говорећи о споразуму о царинском уједињењу Приштине и Тиране који је усвојио косовски парламент, Селаковић је казао да се ствара албанско-албанска царинска унија.

Недостаје им само краљ па да имају персоналну унију. Вучић је предложио раније формирање царинске уније на Западном Балкану али је то одбијено, навео је Селаковић.

Приштини су, како је рекао, кост у грлу државне чланице ЕУ које нису признале сецесију КиМ од Србије.

Шпанија нам је пријатељска држава и ценимо њихов став, додао је Селаковић.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести