Селаковић: Декларацијом Србија подвлачи црту испод 20. века 

БЕОГРАД: Циљ Декларације о опстанку српске нације је очување српског језика и културе од пропадања, јер имамо шта да штитимо, каже генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.
selakovic FBakic
Фото: Dnevnik.rs

Он каже да српски језик и српско писмо нестају из дана у дан, да нам је постало природно да већ прва или друга генерација потомака наших исељеника у Канади или САД слабије говоре или уопште не говоре српски језик. У земљама у окружењу где српски народ вековима живи, наглашава, данас су угрожена основна права, а међу јнима и право на матерњи језик, на образовање, информисање.

"Србија сада подвлачи црту испод 20. века. Века који нам је донео и много славе и много горчине. Века који је донео много победа, али много више страдања. Века после кога треба да се преиспитамо где смо у Европи и на Балкану и шта је наша будућност", рекао је Селаковић за ТВ Пинк.

Он је подсетио да Србија од 2014. године посебно окренута правима националних мањина - правима у области образовања, културе и да је показала свима у региону како треба поступати са мањинама. "Влада Србије помогла је гласила на хрватском, изградњу инфраструктуре у Таванкуту, отварање одељења музичке школе у Сенти...", подсетио је Селаковић.

Како каже, не може се баш рећи да је тако и у окрижењу, те помиње да је у Хрватској на попису 2011. од 186.000 Срба мање од 53.000 навело да говори српски језик, односно више од 130.000 људи није смело да каже да говори српски језик.Поменуо је и да се Олуја у Србији и Српској последње три године обележава као страдање Срба у погрому, те да је за те три године нешто имап постигнуто: 

"Постигли смо да се на прослави Олује у Книну не појави ниједан страни амбасадор, постигли смо да се појави најмање људи, да се наша реч о истини и страдању Срба чује много јасније у свету", закључио је Селаковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести