Селаковић: Покрет несврстаних се вратио у родно место

БЕОГРАД: нистар спољних послова Србије Никола Селаковић оценио је да се скупом у Београду, којим се обележава 60. годишњица Покрета несврстаности, тај покрет "вратио у своје родно место".
nikola selakovic, FoNet
Фото: FoNet

Он је истакао да се већ сада може рећи да ће тај скуп бити веома успешан, с обзиром да ће се у Београду, упркос пандемији корона вируса, окупити представници више од 100 земаља, са више од 40 министара иностраних послова.

"То су представници оних истих држава које у доброј мери некадашњу Југославију поистовећују са Титом и Београдом. Тито више није жив, али је Београд и даље симбол борбе за слободу тог дела света", рекао је Селаковић у интервјуу за данасњу "Политику".

У политици Републике Србије, која је примарно окренута чланству у Европској унији, не заборављају се традиционална партерства и пријатељства, рекао је Селаковић и указао да поред блиских односа са Руском Федерацијом и НР Кином наша земља негује односе и са државама Блиског истока, афричког, азијског континента и Латинске Америке.

Он је подсетио да Србија данас успева да самостално и суверено доноси одлуке, као и да поново стиче међународни углед и добија прилику да разговара са страним партнерима.

"Међу земљама из Покрета несврстаних су и оне државе које су 1992. године међу реткима пружиле поршку СР Југославији и Србији, успротивиле се увођењу санкција и суспензији чланства наше земље у УН. То српски народ не сме да заборави", рекао је Селаковић.

Он је подсетио да је из неких од тих земаља је после 2000. године повучено наше дипломатско присуство.

"Да смо у некој од њих оставили и домара у амбасади да прича нашу аргументацију о Косову и Метохији, будите уверени да у неким слуцајевима не би дошло до признања сепаратизма Приштиине", рекао је Селаковић.

Он је додао да је направљена база свих студената из несврстаних земаља који су овде студирали и да је установљено да их је више од 4.900 дипломирало на територији Србије, али да је далеко већи број оних који су одустали од студија, склопили овде брак и вратили се у своју земљу са неким другим занатом, знањем и вештином коју су овде научили.

"Приликом посете Хашемитској Краљевини Јордану крајем августа, од наших пријагтеља из Јордана добио сам информацију да се преко 5.000 наших девојака удало за Јорданце који су студирали у Србији", рекао је Селаковић.

Покрет несврстаних - глас оних који се слабије чују

Покрет несврстаних земаља, пре свега за афричке земље, има веома значајну улогу, јер им омогућава да се и њихов глас чује у међународној политици, изјавио је за Тањуг министар спољних послова Уганде, Одонго Јеје Абубакар, који је допутовао у Београд на скуп којим ће бити обележено шест деценија од оснивања тог покрета.

"То је глас свих оних које се слабије чују", рекао је Аубакар по доласку на београдски аеродром око поноћи.

Он је посебно истакао и да Уганда има дугогодишње добре односе са Србијом, подсећајући да је Србија средином 1980-их година, била једина која је могла и хтела да да гради односе са Угандом.

"Србија је била уз нас када смо били најслабији, помогла нам у изградњи инфраструктуре, путева, када нисмо имали новац. Србија нам је понудила аранжмане које смо себи могли да приуштимо како бисмо изградили путеве", рекао је Абубакар.

Уганда 9. октобра слави Дан независности, 59. пут, а министар каже да је и поред празника, дошао у Србију на скуп, јер је, каже, Покрет несврстаности веома важан.

"Дошао сам управо да покушамо да се глас чланица Покрета снажније чује", рекао је шеф дипломатије Уганде.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести