Селаковић у Зимбабвеу започео посету земљама југа Африке

ХАРАРЕ: Министар спољних послова Никола Селаковић допутовао је вечерас у Зимбабве, чиме је започео званичну посету земљама југа Африке којима ће уручити вакцине против вируса корона - донацију Србије.
nikola selakovic
Фото: Tanjug (video)

На аеродрому у Харареу, главном граду Зимбабвеа, Селаковића су дочекали министри спољних послова Фредерик Макамуре Шава, здравља Џон Мангвиро и локалне самоуправе и јавних послова Џули Мојо.

Шеф српске дипломатије сутра ће потписати уговор о донацији 30.000 вакцина против вируса корона Зимбабвеу, а Србија ће тој земљи донирати и 65 тона прехрамбених производа, од чега 20.000 килограма брашна, 10.000 килограма тестенина, колико и шећера и соли и 15.000 литара сунцокретовог уља.

Селаковић ће у наредна два дана, осим Зимбабвеа, посетити и Замбију, Анголу и Намибију, где ће се сусрети са високим и највишим званичницима тих земаља, уручити донације Србије у виду вакцина против корона вируса, али и позиве за учешће на обележавању 60. годишњице прве конференције Покрета несврстаних земаља, које ће бити одржано 11. и 12. октобра у Београду.

У Зимбабвеу је обе дозе вакцине против вируса корона примило око 1,4 милиона становника, што је нешто више од 11,2 одсто укупног становништва.

У Замбију је до сада претежно из Ковакс система стигло око 550.000 доза, што је довољно да само 1,5 одсто становништва буде вакцинисано са обе дозе, Ангола је до сада добила доза да у потпуности вакцинише 2,7 одсто становништва, док је у Намибију стигла количина доза да буде вакцинисано и ревакцинисано 4,9 одсто од укупне популације.

Селаковић се данас, пре доласка у Зимбабве, састао у Најробију са државним секретаром у Министарству иностраних послова Кеније Абабуом Намвамбеом, а током разговора констатовано је да су билатерални односи Србије и Кеније веома добри, као и да се очекује наставак унапређења сарадње и даље интензивирање политичког дијалога.

Током тог састанка, шеф српске дипломатије је уручио позивно писмо Намвамбеу за министарку спољних послова Кеније Рејчел Омаму и делегацију те земље да присуствују обележавању 60 година од прве Конференције Покрета несврстаних земаља.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести