Сем Фабрици кандидован за новог амбасадора ЕУ у Србији

БРИСЕЛ: Италијан Сем Фабрици и формално је кандидован за новог шефа делегације ЕУ у Београду, пише Политико.
Sem Fabrici Foto:  EEAS - Europa.eu
Фото: foto EEAS - Europa.eu

БРИСЕЛ: Италијан Сем Фабрици и формално је кандидован за новог шефа делегације ЕУ у Београду, пише Политико.Фабрици се налази на листи од 43 нова амбасадора у мисијама ЕУ широм света, које је предложила висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини.

Агенција Танјуг пре два месеца је објавила да је Фабрици најозбиљнији кандидат за место шефа делегације ЕУ у Београду.Политико додаје да Фабрици има велико поверење високе представнице ЕУ Федерике Могерини.

Процедура избора новог шефа делегације ЕУ у Србији још траје, а одлука Европске службе за спољне послове о изабраном кандидату ће бити потврђена на састанку свих комесара Европске комисије.

Сем Фабрици рођен је у Италији, где је завршио студије међународног права и међународне економије на Ла Сапиенза универзитету у Риму. Потом је наставио постдипломске студије из области дипломатије у Школи Владе на LUISS Универзитету у Риму. 

Иза себе има богату дипломатску каријеру током које је био саветник за међународне односе председника Европског савета, док је пре одласка у Брисел радио у штабу италијанског премијера Силвија Берлусконија као саветник за енергију и климатске промене.

Фабрици је био на дипломатским функцијама у сталном представништву Италије при Светској трговинској организацији, као и у амбасади Италије у Пекингу. 

Године 2013. тадашња висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон именовала га је за позицију шефа делегације ЕУ у Аустралији и Новом Зеланду.

Фабрици је заговорник борбе против климатских промена, за коју је неопходна сарадња светских земаља, као и глобалног решавања проблема миграција, које у претходних четири година утичу на Европу, а сада су постале и светски проблем, што је и нагласио у интервјуу за телевизију АБЦ у септембру прошле године.

Поред глобалних криза, Фабрици сматра да је и Брегзит унео елемент несигурности у Европу, због тога што је по први пут један члан Уније пожелео да изађе из ње, наводи портал Јуропијен Вестерн Балканс (EWB).

Ипак Фабрици је оптимитичан према будућности ЕУ и сматра да је европски пројекат незаустављив, јер међу Европљанима постоји моћна воља да Европска унија успе.

"Идеја да се вратимо на национални ниво је немогућа. На какав национални ниво бисмо се вратили уопште?" упитао је Фабрици у интервјуу за аустралијски Фајненшал Тајмс.

"Од Римског царства смо испробавали бројне системе владавине. Оно што тренутно имамо функционише. Иако наилазимо на потешкоће, вредност пројекта је и даље ту. Међу собом успевамо да решимо све проблеме", казао је Фабрици том приликом.

Он сматра да су реформе ставова европских лидера неопходне како би се осигурао мир и просперитет у будућности, а те промене највише прижељкује како би његова деца могла да уживају у повластицама које је и сам уживао као грађанин мирне и успешне Европе.

Када су га упитали како себе види, Фабрици је истакао да себе прво доживљава као Италијана, а потом као Европљанина, мада да овај однос може и да се преокрене. 

"Постоји једна изрека коју користимо, а која каже да када сам у Италији, ја сам Римљанин. Када сам у Бриселу, ја сам Италијан. А када сам негде друге у свету, ја сам Европљанин", рекао је Фабрици, истичући да верује у њено значење.

Као и његов претходник у Србији, Мајкл Давенпорт, Фабрици је веома активан на Твитеру , тако да ће о његовим ставовима о напретку Србије ка ЕУ моћи да се сазна и преко ове друштвене мреже, наводи EWB.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести