Шиб: Србија увек може да рачуна на подршку Немачке

БЕОГРАД: Србија увек може да рачуна на подршку Немачке, изјавио је немачки амбасадор у Београду Томас Шиб, на пријему који је приредио поводом Дана немачког уједињења.
prijem_ambasada1
Фото: Танјуг (Видео)

"Чврсто сам уверен да будућност Србије и земаља западног Балкана лежи у Европској унији и да ће оне обогатити ЕУ. На том путу има још доста посла. Утолико ме више радује што је влада Републике Србије свесрдно прихватила изазове овог пута", рекао је Шиб на пријему којем су присуствовале председница Скупштине Србије Маја Гојковић и премијерка Ана Брнабић.

Он је, осврћући се на пад Берлинског зида и уједињење Немачке, рекао да тај датум означава крај једног века који је био обележен, не само у Немачкој, него и у целој Европи, ратом, разарањем, патњом, невољом и незамисливим злочинима који су покренути на тлу Немачке.

Фото: Томас Шиб, фото: Танјуг (Видео)

"Гледајући уназад на, на први поглед нерешиве међународне конфликте, немачко уједињење изгледа као чудо, али истовремено показује да су промене и помирење могући, а за то су потребни истрајност и политичка храброст. То је порука на Дан немачког уједињења", рекао је амбасадор.

Он је рекао да уједињена Немачка не само да има чврсто место у Европи већ је и мотор европских интеграција. Упозорио је да не треба наседати на приче националиста, већ да треба имати пред очима предности Европске уније, као што су отворене границе, јединствено тржиште и валуту, заједнички живот свих људи више од 70 година.

"Ово је најдужи период мира који смо имали у Европи. То је симбол Европе - јединство у разноликости", нагласио је Шиб.

Пријему у резиденцији амбасаде Немачке присуствовали су представници владе, дипломатског кора, политичког, јавног и културног живота Србије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести