Сијарто: Дијалог да не буде предуслов за преговоре с ЕУ

БЕОГРАД: Министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто сматра да је дијалог између Београда и Приштине важан, али да не треба да буде предуслов за убрзање приступних преговора Србије са Европском унијом и каже да је срамота за ЕУ, што Србија није отворила ни једно поглавље прошле године.
peter sijarto tanjug
Фото: Танјуг/ Раде Прелић

Није само интерес Србије да постане чланица ЕУ, већ је и интерес ЕУ да има Србију међу чланицама, рекао је Сијарто у интервјуу за Танјуг током јучерашње посете Београду и истакао да је против тренутног приступа који успех дијалога поставља као предуслов за убрзање преговора.

Мислим да би та два процеса требало да теку паралелно и да не би требало да условљавају један други, поручио је Сијарто.

Шеф мађарске дипломатије наглашава да је председник Србије Александар Вучић гарант тога да може бити решења за КиМ, јер је, како каже, реч о политичару који националне интересе доживљава као приоритет, а и у националном интересу Србије је да превазиђе све изазове у дијалогу Београда и Пришине.

Све док имамо председника Вучића на челу државе, увек ће постојати нада да буде решења, рекао је Сијарто.

Он је одговарајући на питање види ли могуће коначно решење косовског питања без уважавање српских националних интереса рекао да су Мађари врло осетљиви када је реч о питању права националних мањина, будући да многи Мађари живе ван земље, укључујући у Војводини, где имају далеко најбољи третман међу нашим суседним земљама, на чему су, истиче, захвални Србији.

Тако и Србија има сличан интерес када је реч о Србима који живе на територији Косова и сматрамо да је легитимно да Србија постави питање заштите права мањина, навео је Сијарто.

На констатацију да је Мађарска најбољи амбасадор Србије у ЕУ Сијарто каже да на свим састанцима у Бриселу поставља питање евроинтеграција Србије.

Питам правну службу ЕУ да ли постоји нека правна препрека, одговор је увек не. Ако нема правне препреке, значи да постоји политичка препрека, недостатак политичке воље. То је оно против чега се боримо. Заједно са оним земљама које су за проширење, настојимо да убедимо оне који оклевају или који су против, да живимо у суседству и да знамо колико би било важно да имамо стабилност, просепритет, мир на Западном Балкану уместо супротног, и знамо да је процедура проширења и европских интеграција најбољи начин за то, рекао је Сијарто.

Мислим да је то срамота за ЕУ,додаје он, јер оно чега морамо бити свесни јесте чињеница да није само интерес Србије да постане чланица ЕУ, већ је и интерес ЕУ да има Србију међу чланицама.

Зашто? Зато што ЕУ континуирано губи свој политички и економски утицај. Ако погледате бројке, очигледно је да, док су САД и Кине успеле да повећају свој удео у глобалном БДП-у, ЕУ је изгубила око 4,5 процената у протеклој години, указао је Сијарто..

На крају прошле године, каже, догодила се најгора могућа ствар из перспективе интеграција - Уједињено Краљевство је коначно напустило ЕУ, са чиме смо изгубили око једне седмине наших економских перформанси и једну осмину наше популације.

То је нешто што се мора уравнотежити некако, а једини начин да то уравнотежимо јесте проширење. Када је реч о проширењу, ту је очигледно Западни Балкан, а када је реч о Западном Балкану, ту је очигледно Србија кључна земља, рекао је шеф мађарске дипломатије.

За нас је, истиче, тешко разумљиво зашто ниједно поглавље није отворено током 2020. године.

Надам се да ће се ситуација променити током 2021. године нарочито због нове методологије проширења. Нова методологија омогућава да се у преговорима размотре поглавља у кластерима, и не видим никакав разлог зашто не отворити пет преговарачких поглавља са Србијом, казао је Сијарто.

У прилог томе он констатује да у овом региону, како каже, НАТО води са три према нула.

Три земље су се прикључиле НАТО-у, а ниједна ЕУ. Унија би требало да има боље резултате од тога, сматра он.

Када је реч о најави увођења ковид пасоша који неће признавати вакцине које није одобрила ЕУ, шеф мађарске дипломатије наводи да су европски прописи врло јасни.

Прописи ЕУ кажу да вакцина може бити одобрена на два начина. Један начин је уобичајена процедура Европске агенције за лекове (ЕМА), а постоји и други начин о којој наши пријатељи забораве да говоре, а то је да национални регулатори издају хитну дозволу за употребу, у ванредним условима, појаснио је Сијарто.

Истиче да сада очигледно имамо ванредне услове, па је национални регулаторима дозвољено да издају хитну дозволу за употребу и то је дозвољено и записано у европским прописима.

Оба начина су међу европским прописима. Када је реч о ковид пасошима, ми ћемо дефинитно бити против било какве дискриминацијске процедуре. Сматрамо да су процедура ЕМА и процедуре националних регулатора једнако законите и једнако важне, рекао је Сијарто.

Мислим да Србија је донела врло добру одлуку, ми смо донели добру одлуку када смо одлучили да купомо вакцине и од Русије и од Кине, казао је он.

У нашем случају, каже, да то нисмо учинили, вакцинисали бисмо 3,5 милиона људи мање до маја, а ви не бисте били у врху глобалне сцене, да нисте купили ове вакцине.

Више од два милиона људи са ваше стране, тачније 2,5 милиона, а с наше стране 1,4 милиона, то не би било могуће без кинеских и руских вакцина, закључио је Сијарто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести