Скат: Нема разлога да дијалог Београда и Приштине упадне у кризу

БЕОГРАД:  Амбасадор САД Кајл Скат изјавио је данас да не види разлог да дијалог између Београда и Приштине упадне у озбиљну кризу и оценио да унутрашњи дијалог о Косову и Метохији напредује.
Kajl Skat, američki ambasador u Srbiji Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Скат је рекао да је, према његовим сазнањима, технички састанак представника Београда и Приштине у Бриселу прошле недеље ''''прошао доста добро'''' и да ће за неколико дана бити одржан још један састанак.''''Видим да овај процес напредује, али то није питање само техничког дијалога већ много шире'''', рекао је Скат одговарајући на питања новинара у Агенцији за реституцију.

Амбасадор је оценио да напредује и процес унутрашњег дијалога о Косову и Метохији.

''''Надам се да ће српска влада по завршетку овог процеса изаћи са неким предлогом, а видим да и у Приштини желе да се постигне правно обавезујећи споразум о нормализацији односа Београда и Приштине. Мислим да је то циљ свих нас и да је важно и за Србију и за Косово, као и за ЕУ и процес европских интеграција свих земаља у овом региону'''', рекао је Скат.

Србија је добар пример враћања одузете имовине

Реституција је веома важно питање и Србија је, када је о томе реч, добар пример у региону и Европи, изјавио је данас амбасадор САД у Србији Кајл Скат. Он је новинарима, након састанка са директором Агенције за реституцију Страхињом Секулићем, рекао да је многим Американцима враћена имовина одузета у Србији после Другог светског рата.

Навео је да имовина није враћена власницима породичних фирми и додао да би и за те америчке држављане требало пронаћи решење.Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић је рекао да та агенција има јако добру сарадњу са америчком амбасадом.

Он је је истакао да Србија не дискриминише стране држављане када је реч о реституцији и навео да је имовина враћана америчким, немачким, аустријским и другима држављанима.Агенција за реституцију је за сада црквама и верским заједницама вратила 58.578 хектара земљишта и 92 хектара грађевинског земљишта, као и 90.928 метара квадратних различитих објеката.

Бившим власницима Агенција је за сада вратила 4.298 пословних простора, 854 стана, 916 зграда што укупно чини 6.068 објеката површине 435.500 квадратних метара.Такође, бившим власницима и законским наследницима Агенција је вратила и око 302 хектара градског грађевинског земљишта, 30.130 хектара пољопривредног земљишта и око 5.187 хектара шума.

У складу са Законом о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста које немају живих наследника Агенција је, између осталог, Јеврејској општини Београд вратила 56 објеката у Београду укупне површине 3.878 квадратних метара - 44 пословна простора, 10 станова, једна гаража и једна зграда.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести