Скупштина Србије: За РТВ додатних 900 милиона РСД, потврђен Споразум са Француском

БЕОГРАД: Усвајањем закључака поводом представљања извештаја Европске комисије о Србији за 2020. годину, данас је завршено редовно јесење заседање Скупшртине Србије.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

Посланици Скупштине Србије усвојили су данас измене Закона о јавним медијским сервисима, којима се обезбеђује додатних 900 милиона динара за финансирање РТВ-а.

Министарка културе и информисања Маја Гојковић је објаснила да су та додатна средства предвиђена буџетом за 2021. годину.

РТС, за разлику од РТВ, убира таксу на територији читаве Србије, па је утврђено да ће додатни приход од увећања такси са 255 на 299 динара бити довољан за обављање основне делатности тог медијског сервиса.

Она је подсетила да је Законом о јавним медијским сервисима предвиђено да Србија обезбеђује стабилно и довољно финансирање основне делатности јавних медијских сервиса и да се јавни медијски сервиси финансирају буџета, комерцијалних прихода и осталих прихода.

Посланици су усвојили и Закон о потврђивању Споразума између Србије и Француске у области кинематографије, који би требало да представља нову покретачку снагу за развој односа две државе.

Гојковић је у расправи објаснила посланицима да је претходни споразум из те области са Француском био потписан 1975.године и да је морало да дође до потписивања новог споразума који је уважио значајне измене, како у законодавству, тако и у терминологији филмског речника.

"Ово је један од пет билатералних споразума које имамо у области кинематографије. Споразуме имамо са Аустријом, Италијом, Канадом, Немачком и надам се да ћемо после Француске закључити сопразум и са Русијом”, рекла је Гојковић у Скупштини Србије.

У споразуму се, према њеним речима, дефинише шта је то кинематографија, копродукција, обележава учешће партнера, који ма власништво над филмом који ће бити урађен, начин коришћења филмова и друго.

Потврђени уговори са Јапаном и о зајму за Ниш-Мердаре

Скупштина Србије потврдила је данас Уговор између Србије и Јапана о отклањању двоструког опорезивања у односу на порезе на доходак и спречавању пореске евазије и избегавања, као и Закон о зајму за изградњу ауто-пута Е-80, Ниш-Мердаре.

Закључењем уговора између Јапана и Србије отклања се проблем двоструког опорезивања физичких и правних лица резидената обе државе.

Уговор представља правни оквир и предуслов за улагање јапанских инвеститора у привреду Србије, односно стварање услова за њихово учешће у процесу приватизације, али и за коришћење финансијских инструмената за подстицање виших облика билатералне сарадње.

Закон о потврђивању уговора о зајму између Србије и Европске банке за обнову и развој за изградњу ауто-пута Ниш-Мердаре, представио је министар омладине и спорта Вања Удовичић, наводећи да је реч о деоници дужине 77 километара између Ниша и административног прелаза Мердаре.

"Овај пројекат је важан као део руте седам, као везе између руте шест и коридора Ниш-бугарска граница, повезујући Ниш са Албанијом и Јадранским и Јонским морем и њиховим лукама”, рекао је Удовичић раније у парламенту.

Удовичић је нагласио да ће се изградњом тог путног правца скратити време путовања и омогућити већа безбедност саобраћаја и боља путна веза са Албанијом.

Посланици су јесење заседање, сходно Закону о Народној скупштини, завршили уз интонирање химне "Боже правде" и свечану гарду Војске Србије на улазу у Дом Народне скупштине.

Народна скупштина састаје се у два редовна заседања годишње. Прво редовно заседање почиње првог радног дана у марту, а друго редовно заседање почиње првог радног дана у октобру.

Редовно заседање не може трајати дуже од 90 дана.

Током редовног јесењег заседања посланици су усвојили буџет за 2021.годину, Кодекс понашања народних посланика, изабрали више председника судова широм Србије, чланове Државног већа тужилаца, померили су рок за увођење платних разреда на 1. јануар 2022.године, усвојили повећање таксе за јавне медијске сервисе са 255 динара на 299 динара, и потврдили низ споразума.

Дачић: Испунили смо све што смо поставили као циљ

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас, на последњој седници јесењег заседања, да је парламент радио у тешким условима пандемије корона вируса и указао да је у овом сазиву одржано 11 седница на којима је усвојено 105 аката, 50 закона и 55 осталих аката.

Дачић је казао да су само три од 50 закона били усвојени по хитном поступку, што је око шест одсто.

"Ми смо испунили све оно што смо поставили као свој циљ на почетку. Донели смо Кодекс понашања народних посланика, расправљали смо о извештајима независних тела у пленуму, први пут смо разматрали извештај Европске комисије о напретку Србије...", рекао је Дачић у парламенту.

Он је захвалио свим посланицима на преданом раду и подсетио да пролећно редовно заседање почиње првог радног дана у марту.

Председник Народне скупштине је подсетио да је сваког уторка одржавао седнице Колегијума са шефовима посланичких клубова и најавио нови састанак већ за 5. јануар следеће године.

"Највише што смо могли смо допринели, и реформама и општој политичкој стабилности, и ситуацији у Србији”, рекао је Дачић.

После химне "Боже правде" Дачић је честитао посланицима предстојеће празнике и јесење заседање завршио речима: "Христос се роди, живела Србија".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести