Скупштина сутра наставља рад после паузе због избора

БЕОГРАД: Посланици Скупштине Србије од сутра ће поново бити у скупштинским клупама и настављају тамо где су застали 1. марта. Старт редовног заседања прекинут је већ након пола сата рада у пленуму, а председница Скупштине Маја Гојковић најавила је да ће се парламентарци поново окупити након председничких избора.
skupstina srbije, Dnevnik/Radivoj Hadžić
Фото: Дневник/Радивој Хаџић

У понедељак се поново гласало на још три бирачка места, тако да је Републичка изборна комисија утврдила привремене резултате избора за шефа државе, да бисмо до петка добили и коначне. Иначе, за петак, 21. април, заказана је већ нова седница Скупштине, али РИК и посланици тог дана неће бити у истом здању, пошто државна комисија има седиште у старој згради парламента, у Улици краља Милана.

Парламентарци ће мало уштедети на времену јер су већ „одрадили” онај протоколарни, свечани део почетка пролећног редовног заседања – одслушали су химну и црвеним тепихом прошли кроз шпалир Војске Србије. Али још увек нису утврдили ни дневни ред, пошто су се изјашњавали само о предлозима које треба уврстити по хитном поступку. Било је планирано да се Скупштина изјасни о 12 тачака. Реч је углавном о ратификацији међународних споразума, на које се не улажу амандмани, тако да би, у околностима неког редовног рада, седница могла бити окончана у једном дану. На седници почетком марта одлучено је и да се у дневни ред уврсти и престанак функције заштитника грађана Саше Јанковића, који је оставку на место обудсмана поднео 7. фебруара.

О чему ће посланици дебатовати, да ли о дневном реду, или о политичким разликама, остаје да се види, тек, једна ствар је јасна, барем што се тиче Пословника. Пошто се седница одржава у среду, неће бити у могућности да траже обавештења на разне теме, како се то иначе ради уторком и четвртком.

Одлуку да прекине седницу Маја Гојковић је образложила стањем у парламенту, које је, како је рекла, показало да опозицију не интересује редован рад те да стога није желела да се теме из предизборне кампање прелију у салу највишег законодавног тела. Након педесетак дана паузе, незадовољство опозиције због прекида заседања проширило се и на оспоравање изборних резултата, уз захтев да се они пониште.


(Пре)компоновање у клупама
На заседању ће се видети да ли је дошло и до нове прекомпозиције опозиционих народних представника. Троје посланика Покрета „Доста је било” – Соња Павловић, Александра Чабраја и Јован Јовановић напустило је у међувремену Сашу Радуловића, а још увек се нису изјаснили о томе да ли се приклањају некој другој политичкој опцији.
Посланички клуб Нова Србија – Покрет за спас Србије, чим је основан, проглашен је за испоставу председничког кандидата Вука Јеремића, што су они негирали. Остаје да се види и да ли ће, осим што ће основати покрет, како је најавио, Саша Јанковић у дану када буде констатована његова оставка на функцију омбудсмана, формализовати своје учешће у парламенту. Зоран Живковић, који је изашао из посланичког клуба ДС-а и постао самостални посланик, изразио је жељу да Нова странка, на чијем је челу, постане део Јанковићевог покрета. Исто тако, Мариника Тепић је напустила ЛСВ у жељи да Сашу Јанковића подржи на председничким изборима. Због њеног потеза ЛСВ је остао без самосталног посланичког клуба и ушао у заједнички с ЛДП-ом. Да ли ће иста судбина задесити и СДС, остаје да се види пошто је један од пет чланова, Мирослав Алексић, који је на челу Народног покрета Србије, подржао Јеремића у председничкој кампањи.

А док је трајала пауза заседања, у парламент је пристигло неколико иницијатива за смене, које су у надлежности Скупштине Србије. Тако је предат захтев за смену Маје Гојковић са челног места у Скупштини, али опозиција није изашла с јединственим предлогом. У игри је иницијатива ДС-а,  коју су ових дана подржала 32 посланика. Осим Демократске странке, захтев су, како је саопштено, потписали и посланици СДС-а, СДА, ЛДП-а, ЛСВ-а и самостални посланици „Покрета за спас Србије”. И Покрет ЂБ је дан пред ускршње празнике изашао са својим захтевом за смену Маје Гојковић због „блокирања рада Скупштине Србије и њеног неуставног и незаконитог укидања зарад интереса и по наредби председника владајуће партије”. ЂБ је приложио 31 потпис и навео да су захтев, осим њих,  потписали и посланици Покрета „Двери”, Нове Србије – Покрета за спас Србије, као и самостални посланик Славиша Ристић и Социјалдемократска странка. Они истим захтевом траже и смену потпредседника парламента Верољуба Арсића (СНС). ЂБ је још 27. фебруара покренуо и иницијативу за гласање о неповерењу Влади, након што је Александар Вучић ушао у трку за председника Србије. Иако нису изашли са заједничким предлогом, ЂБ тврде да подржавају и инцијативу за смену председнице Скупштине коју је поднео ДС.

Осим тих, у игри је и предлог дела опозиционих странака да се смене чланови Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) јер је, како се објашњава, онемогућио равноправно представљање кандидата и њихових програма током председничке кампање

Но, да би председница Скупштине била смењена потребно је најмање 126 гласова, колико је неопходно и за смену Владе и чланова РЕМ-а, што је далеко од броја којим располажу подносиоци поменутих иницијатива.

С. Станковић

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести