Скупштина Војводине одлучује о буџету покрајине за 2020. годину

Пред посланицима Скупштине Војводине на сутрашњој седници је Предлог покрајинске скупштинске одлуке о буџету за 2020. годину.
skupstina
Фото: Dnevnik.rs

То је и главна тачка дневног реда последње седнице парламента у овој години, која ће бити одржана у реновираној сали парламента. Осим о Предлогу буџета, посланици ће расправљати и одлучивати и о још 23 предложене тачке дневног реда, а почетак седнице је заказан за 10 сати.

Међу тачкама дневног реда су и Предлог покрајинске скупштинске одлуке о кадровском плану Аутономне Покрајине Војводине за 2020. годину, затим предлози годишњих програма Војводине о коришћењу новца из Буџетског фонда за развој ловства, заштити, уређењу и коришћењу пољопривредног земљишта, коришћењу новца Буџетског фонда за шуме и воде АПВ, за подршку спровођењу пољопривредне политике и политике руралног развоја, као и предлози покрајинских скупштинских одлука о статусној промени Универзитета у Новом Саду, Учитељског факултета на мађарском наставном језику у Суботици и оснивању установе „Музеј 2021” и други предлози покрајинских скупштинских одлука.

Предложени буџет Војводине ће вероватно и сада, као и сваке године, изазвати највећу пажњу посланика. Одбор Скупштине Војводине за буџет и финансије разматрао је данас и усвојио предлог тог најважнијег документа и предложио Скупштини да га усвоји. Обим предложеног буџета утврђен је у износу од 77,3 милијарди динара. У поређењу с буџетом усвојеним 2015. за 2016. годину, покрајинска каса је 19,5 милијарди динара пунија. У образложењу предлога документа, Покрајинска влада је навела да ће се, као и у претходне три године, опредељеним буџетом одржати висок ниво капиталних расхода. Код капиталних улагања приоритет је завршетак започетих пројеката и припрема пројектне документације за нови инвестициони циклус.

Најзначајнија нова улагања у следећој години ће бити изградња објекта „Каменица 3” с такозваним ПЕТ центром и почетак реализације пројеката изградње и опремања аутоматизованог система одбране од града на подручју Радарског центра „Фрушка гора”. За реализацију наведених капиталних улагања потребно је обезбедити 2,4 милијарде динара, и то за „Каменицу 3” с ПЕТ центром 1,8 милијарду динара, а за аутоматизацију система одбране од града на територији ракетног центра „Фрушка гора” 600 милиона. Новац ће се обезбедити новим задуживањем.


Опремање Научно-технолошког парка

Изградња Научно-технолошког парка у Новом Саду је завршена. Реч је о заједничком пројекту Владе Реублике Србије и Покрајинске владе, вредном 26 милиона евра.Објекат са укупно 30.000 квадратних метара користиће Факултет техничких наука, стартап компаније и научни институти чији је оснивач Покрајинска влада.

Фото: Покрајинска влада

У току су завршни радови на опремању првих 10.000 квадратних метара намењених за 3.000 студената и 400 професора, доцената и асистената Факултета техничких наука, који ће почети да користе овај објекат крајем јануара. Преосталих 20.000 квадратних метара у 2020. години биће изнајмљено стартап и ИТ компанијама.


Покрајинска секретарка за финансије Смиљка Јовановић је раније за „Дневник” изјавила да је предлог новог задуживања добро одмерен, како са становишта потребе капиталног улагања у систем здравствене заштите и у систем аутоматске даљинске противградне одбране, тако и с аспекта степена и могућности задуживања у смислу одрживости отплате јавног дуга у периоду отплате. Она је казала и да ће укупна површина објекта „Каменица 3” с ПЕТ центром износити 9.200 квадрата, и да је систем одбране од града у Војводини део јединственог система одбране од града и оперативно се спроводи с три радарска центра: „Бајша”, „Фрушка гора” и „Самош” са 440 противградних лансирних станица, од којих је у 2018. години радило 369, или 84 одсто.

– Последњих година присутан је тренд смањивања броја активних лансирних станица у Војводини, а главни узрок је немогућност ангажовања стрелаца за рад – казала је Смиљка Јовановић. – Увођењем аутоматизованих лансирних станица, без људске посаде, којима би се управљало из радарских центара, тај проблем био би трајно решен. Радарски центар „Фрушка гора” покрива противградном заштитом 700.000 хектара, од чега је 550.000 хектара обрадивог земљишта у Војводини. Радарски систем „Фрушка гора” састоји се од 118 лансирних станица чија је аутоматизација планирана и које ће софтверски бити повезане с радарским центром „Краљева столица” на Фрушкој гори.

У новом буџетском циклусу одржаће се и висок ниво унапређења здравственог система, наставиће се интензивно улагање у социјалну заштиту, као и у инфраструктуру и опремање образовних установа.

Предлогом буџета Покрајинска влада Игора Мировића најавила је и наставак подстицаја у свим областима пољопривреде, као и субвенционисање привредних субјеката преко повољних конкурса Развојне агенције Војводине. Влада је предвидела и повећање своте за водопривредни систем, односно интензивније улагање у изградњу нових фабрика воде и пречистача отпадних вода. Већи износ новца планиран је и за суфинансирање пројеката од националног значаја у култури, а обезбеђено је и додатно улагање у спорт и заштиту животне средине.

Од започетих пројеката, између осталог, биће настављена адаптација Гиманзије „Исидора Секулић” у Новом Саду, реконструкција и изградња комплекса „Хертеленди” у општини Нови Бечеј, опремање Научно-технолошког парка у Новом Саду, адаптација Народног позоришта у Суботици, као и наставак реализације других приоритета у Покрајини.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести