Скупштина Војводине у среду одлучује о ребалансу покрајинског буџета за 2019.

Скупштина Војводине ће у среду, 18. септембра, гласати о ребалансу буyета за 2019. годину. Предлогом је предвиђен укупан обим буyета у износу од 74,9 милијарди динара, што је 467,8 милиона динара више од основног буџета за 2019. годину.
Sala Skupštine Vojvodine Foto: Dnevnik.rs
Фото: Сала Скупштине Војводине Фото: Дневник.рс

Председник Одбора за буyет и финансије Јован Лазаров каже за „Дневник“ да ће свакако предложити члановима Одбора да гласају за предложени ребаланс и, као овлашћени представник посланичке групе „Александар Вучић – Србија побеђује“ за буџет и финансије у Скупштини Војводине, заступаће став да се гласа за предложени ребаланс.

– Предмет ребаланса је ново повећање буyета од 467,8 милиона динара у односу на обим почетног буyета за 2019. годину, али потенцијал за расходе није тих 467,8 милиона динара него укупно 905 милиона динара – наводи Лазаров. 

Ребалансом Покрајинска влада предвидела је да се више од 55 посто новца усмери у социјалну заштиту, културу, образовање и политику за младе

Објашњава да се до тих 905 милиона динара дошло пре свега на основу приватизационих прихода од 547,9 милиона динара, али и остваривањем унутрашњих резерви по основу отплате јавног дуга, чиме се ослободило додатних 258 милиона, и материнског додатка, чиме се ослободило додатних 156 милиона динара. 

– Покрајинска влада је методом опреза пројектовала висину отплате јавног дуга. Курс по којем је отплаћиван стабилан је од 2012. године и ту се ослободило додатних 258 милиона динара – каже Лазаров. – Нажалост, до остваривања унутрашње резерве се дошло и на основу материнског додатка. Ту се ослободило 156 милиона динара, али то никако не значи да се умањују права социјалног давања. Ради се о томе да је мање жена од пројектованог броја које користе то право. Било би добро да има што више жена која користи право на матерински додатак, али их, нажалост, нема. 


Thumbnail

Не постоји локална самоуправа која није променила привредне услове и услове за живот грађана на основу средстава које конкурсом  додељује Покрајинска влада (Јован Лазаров, СНС)


Лазаров подсећа на то да је за протекле три и по године сваки ребаланс доносио нове додатне приходе јер, како наводи, буџет за 2016. годину је износио 57,79 милијарди динара, док овим ребалансом сада достиже 74,90 милијарди. То је 29,61 одсто више у односу на почетни буџет за 2016. годину, односно обим буyета за 2019. већи је 17,11милијарди динара.

– Дакле, огромна свота је за ове три и по године дошла у покрајински буyет. Не постоји локална самоуправа која није променила привредне услове и услове за живот грађана на основу средстава коју конкурсом  додељује Покрајинска влада – наглашава Лазаров. 

Каже да је ребалансом Покрајинска влада предвидела да се више од 55 посто новца усмери у социјалну заштиту, културу, образовању и политику за младе. Тако је за улагање у политику за младе предвиђено додатних 25 милиона динара, културу 250,2 милиона, социјалну заштиту, заштиту људских права и родну равноправност додатна 22,5 милиона, матерински додатак и улагање у установе социјалне заштите 128,5 милиона, 20 милиона за финансијску помоћ брачним паровима за куповину сеоских кућа с окућницом и 23,73 милиона динара за подршку избеглих, прогнаних и расељених лица.

– Морам подсетити на то да ова покрајинска влада сваким буџетом и сваким ребалансом предвиђа додатне суме за побољшање услова живота избеглица, прогнаних и расељених лица на територији Војводине – наглашава Лазаров.

Ребалансом је обезбеђено и додатних 50 милиона динара за улагање у инфраструктуру образовних и васпитних установа, 82,7 милиона динара за ЈП „Воде Војводине“,28,5 милиона динара за другу фазу пројекта Е-парламента и 15 милиона динара за активности Развојне агенције Војводине.

– Дакле, ребалансом се додатно појачава спровођење јавне политике у АП Војводини – поручује председник Одбора за буџет и финансије Јован Лазаров.    

С друге стране је опозициона Српска радикална странка, која не бојкотује седнице покрајинског парламента, изразила незадовољство предложеним ребалансом и најавила да га неће подржати. СРС је уложио 26 амандмана на предложени документ. Прва замерка српских радикала је што ребаланс није урађен још у јуну. 


Thumbnail

Јакшић (СРС): Вантелесна оплодња, матерински додатак...

Радикали су незадовољни су што није опредељено довољна новца за социјалну заштиту.

– Очекивали смо далеко издашније суме за суфинансирање вантелесне оплодње, конкретније и издашније своте за помоћ избеглим, прогнаним и расељеним лицима као и за борачко-инвалидску заштиту. Практично, Секретаријат за социјалну заштиту је добио 228 милиона динара мање него 2018. године. Привреда и туризам тим ребалансом нису добили ни један једини динар. Тако да је свота која је у буџету опредељена за привреду и туризам мања по милион евра у односу на 2018. Ми сматрамо да је то проблем - каже Ђурађ Јакшић.

СРС посебно замера што се мало пара усмерава за матерински додатак, као и за спорт и омладину јер, како тврде, Град Нови Сад има два и по пута већи буyет од Покрајине за спорт и омладину.


– С ребалансом се касни пуна три месеца – каже шеф посланичке групе СРС-а Ђурађ Јакшић. – Очекивано је да се након усвајања завршног рачуна иде на ребаланс да буyетски корисници не би имали застој у раализацији планираних активности. Озбиљна и одговорна власт би непосредно након усвајања завршног рачуна урадила ребаланс, усмерила новац на неопходне пројекте и моментално кренула у реализацију. Међутим, напредњачка покрајинска власт је читаво лето пландовала у дебелој хладовини.

Јакшић тврди да у последњих петнаестак година ребалансом буyета никад није било распоређивано мање новца и да такав биланс говори о томе да Војводина има проблем с финансирањем.


Зграда Скупштине Војводине се реновира, те ће се ова седница одржати у  Мастер центру Новосадског сајма

– Прошле године ребалансом је распоређивано, чини ми се, 2,6 милијарде динара, а ове године свега 317,5 милиона – каже Јакшић. – Ситуација би била ту, хајде да кажем, лошија, да није дошло, условно речено, до неочекиваних средстава од приватизације, у првом реду „Луке Нови Сад”. На тај начин чини ми се да је оприходовано неких 550 милиона, дакле, да није било тога, укупна свота би након завршног рачуна била умањена ребаласном. Ми сматрамо да је то проблем.

СРС такође сматра да је увећање од 317,5 милиона динара ребалансом кап у мору, наводећи да је повећање свега 0,43 одсто. Радикали су незадовољни и тиме што је пољопривреда у 2019. години остала кратких рукава, наиме, како Јакшић наводи, Секретаријат за пољопривреду у овој години на располагању практично има 1,85 милијарду динара мање него 2018.

Зграда Скупштине Војводине се реновира, те ће се ова седница одржати у  Мастер центру Новосадског сајма.

Ержебет  Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести