Скупштина Војводине усвојила други ребаланс буџета ове године

НОВИ САД: Скупштина Војводине усвојила је ребаланс овогодишњег буџета, што је други ребаланс ове године.
1
Фото: Р. Хаџић

Председник Скупштине Иштван Пастор објаснио је да је повод за ребаланс овог пута повећан обим будзетских стредстава, а сто је резултат већих прихода из извора који пуне покрајниски буџет.

То су, како је навео, приходи од пореза на добит корпорација, а који су за око 5,3 милијарде већи од првобитно планираних.

Навео је и да се овог пута у ребалнсу виде две позитивне околности, прва да је укупан износ покрајинског буџета већи него што је првобитно био и друга да је укупан учинак војвођаснке привреде у протеклим годинама био бољи него што се очекивало.

Тако се укупан ниво будзетских средстава повећава за 6 милијарди динара и износи 95,16 милијарди динара, а са 4,8 милијарди повећава се обим изадатака који спадају у такозване капиталне и инвестиционе издатке.
 

Председник Покрајинске владе Игор Мировић је нагласио да је вредност покрајинског буџета за 32 милијарде, или за 50 процената већа од буџета из 2016. године, када су заједно преузели одговорност за вођење јавних послова у Аутономној покрајини Војводине.

"Најважније је да имамо тренд континуираног повећања раста буџета АПВ и да је то огледало реалних економских кретања које нам јасно говоре да је тај раст резултат повећања пореских прихода, што је плод раста запослености, раста просечне плате, профитабилности привредних субјеката итд", казао је Мировић.

Додао је да је приоритет у коришћењу повећаног буџета пре свега улагање у велике инвестиционе пројекте, те у механизме за одржавање сигурности и стабилности јавних финансија, а што је све, како је навео, у складу са циљевима и економске и фискалне политике које је утврдила Влада Србије.

Иначе, овим ребаласном стварају се услови за проширење и обанављање система за наводњавање више од 20 хиљада хектара пољопривредног земљишта.

"Настављају се инвестиције у сфери здравства, завршава се локални пут Стапар-Сивац са ddatnih 170 милиона динара, а оно што се посебно издваја јесте да се ребалансом будзета издваја 534 милиона динара како би се инвестиција на згради Мишелук Радио телевизије Војводине окончала", навео је Пастор.

Мировић је такође подстетио на то да је Покрајинска влада је покренула акцију реконструкције домова културе у мањим срединама, и за то ће бити издвојено додатних 19 милиона динара.

Овим ребалансом обезбеђуе се и 274 милиона динара за Суботичко народно позориште, а са овим износом средстава стварају се задњи услови да се та инвестиција оконча току следеће године.

Представници опозиције Српска радикалална странка и Лига социал-демократа Војводине најавили су да неће гласати за ребаланс.

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести