Словаци впред: Маканова изгубила подршку Савета

ЛУГ: Чланови Националног савета словачке националне мањине групације "Словаци впред!" саопштили су данас да је председница тог савета Ана Томанова Маканова изгубила подршку Националног савета Словака.
ana tomanova
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Како се наводи у саопштењу, на данашњој седници Савета појавило се само 11 чланова од 29 чиме је, како тврде, Маканова остала без већине.

Чланови савета из групације "Словаци впред" сматрају да је на одлуку да се Макановој ускрати подршка утицао и дневни ред седнице којим је било предвиђено, како кажу, отимање Спомен куће једног од најпознатијег сликара наивне уметности из Ковачице Мартина Јонаша од стране Савета.

Маканова се на месту председника Националног савета Словака налази од његовог оснивања 2003. године и њен мандат је праћен, како се наводи у саопштењу, низом скандала, ненаменског трошења и нетранспарентног рада.

Чланови савета групације "Словаци впред" тврде да је, између осталог, новац намењен за образовање и културу потрошен на куповину злата, као и да је новац намењен Словацима трошен на скупе ручкове, куповину у дисконтима...

Како тврде, контроверза је пратила и изградњу Музеја војвођанских Словака, који упркос обећњима председнице НШНМ и обезбеђеним финанцијским средствима никада није изграђен. 

''''Упркос снажним притисцима, које су Маканова и њени сарадници константно вршили на чланове НШНМ не би ли одржали већину од данас политика коју су спроводили у раду Савета 14 година остала је без подршке'''', закључено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести