Снежана Пауновић: Високи Дечани угрожени-опасани бодљикавом жицом

БЕОГРАД: Заменица шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић оценила је данас да је реаговање председнице и премијера тзв.Косова Вљосе Османи и Аљбина Куртија у вези са одлуком организације Европа ностра да манастир Високи Дечани уврсти на листу најугроженијих културних споменика Европе лоша представа која вређа Европу, али и упозорава да све што је хришћанско на територији КиМ јесте угрожено.
v
Фото: Youtube Printscreen

Пауновић није изненађена да за Османијеву и Куртија српски православни манастир не испуњава критеријуме да се нађе у програму "Седам најугрозенијих споменика" респектабилне организације "Европа ностра".

"И те како су Високи Дечани и остали средњовековни споменици културе на Косову и Метохији, које су градили српски владари угрожени, када њих чувају војници и када су као у затвору опасани бодљикавим жицама", истакла је Пауновић у писаној изјави.

Поводом оцене Куртија и Османијеве да манастир Дечани нема нити треба да има било какву везу са дијалогом Београда и Приштине, Пауновић поручује да је то тачно и да о задужбини краља Стефана Дечанског и цара Душана не могу да говоре представници терориста са израженом амбицијом о присвајању верских, културних, историјских и свих других вредности јужне српске покрајине.

"Не тако давно присвајали су целокупну српску културну баштину не би ли тако постали чланица Унеска, а сада би чак и да их призна Српска православна црква не би ли се лако домогли и свете метохијске земље", рекла је Пауновић.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести