СНВ и Документа у кампањи Правда за жртве

ЗАГРЕБ: Српско национално веће и НВО Доkмента - Центар за суочавање с прошлошћу представили су данас кампању "Правда за жртве" с циљем подршке најављеном доношењу Закона о цивилима страдалим у последњем рату, којим Хрватска први пут свеобухватно решава то питање.
hro
Фото: Youtube Printscreen

На важност доношења новог закона о правима цивилних жртава рата кроз кампању и телевизијске спотове редитеља Андреја Коровљева, о својим трагичним судбинама причале су Катарина Бешлић из Петриње, Марица Шеатовић и Новске и Ива Радић из Вуковара.

Закон би, према информацијама два удружења, требало да буде усвојен до 15. јула и требало би да исправи бројне неправде које су се годинама наносиле цивилним жртвама рата, које још увек имају мања права од бивших припадника војних формација.

Хрватска ће, како преноси Хина, тим законом први пут у својој историји свеобухватно регулисати права цивилних жртава рата па ће породице убијених и несталих цивила, родитељи у рату погинуле деце, логораши и логорашице први пут ће бити у прилици да буду обештећени, независно о свом социјалном статусу и етничкој припадности.

Посланик и председник СНВ Милорад Пуповац истакао је да је циљ кампање унапређење права цивилних жртава рата и превладавање јазова у друштву.

Пуповац је рекао да су за његе све цивилне жртве рата, и оне које су страдале у Вуковару и оне након Олује, његова браћа и сестре.

Закон, истакао је није задовољио сва њихова оцекивања, на пример да се избегну арбитрарне одлуке о томе ко је цивилна жртва рата и да се признаје документација независно од тога у којој је болници и којој установи издата.

Пуповац је рекао да је новим законом постигнут искорак у односу на постојећи који није пратио потребе страдалника јер одређене категорије нису могле да остваре своја права.

"За оне који на било који нацин желе да контаминирају закон тиме што ће истаћи етничку припадност жртава и споменути имена СНВ-а и Документе рекао је да не говоре о меритуму ни праву жртава него о етикетама и желе дискриминацију жртве, иако оне не би требало да нас деле", рекао је Пуповац.

Еуген Јаковчић из Документе је рекао да још није познат тачан број жртава рата а да их тек мањи број има статус којим остварују одредена социјална права.
ТВ спотови и пратећи видео материјали кампање од сутра ће бити доступни на линку https://documenta.hr/pravda-za-zrtve/, и биће доступни свим медиима на коришћење, саопштено је на конференцији за новинаре.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести