СНВ: За ратни злочин у Медарима нико није кривично одговарао

ЗАГРЕБ: Српско народно вијеће (СНВ) саопштило је данас, на годишњицу почетка хрватске операције Бљесак, да је првог дана те операције, пре 27 година почињен ратни злочин у Медарима, за који нико није кривично одговарао.
s
Фото: Youtube Printscreen

СНВ истиче да су првог дана операције Бљесак, око шест сати ујутро, само пола сата након почетка операције, припадници Хрватске војске ушли у село Медари, уз линију разграничења, где су убрзо починили ратни злочин над цивилима које су затекли у кућама, преноси Хина.

Позивајући се на извештај Хрватског хелсиншког одбора из 2002. године, СНВ наводи да су од 24 цивила српске националности који су били у селу убијена 22, а да су две девојке спасене, јер их је препознао и заштитио један припадник Хрватске војске.

Наводи се да је међу убијенима 12 жена и седморо чланова породице Вуковић, меду њима седмогодишња и осмогодишња девојчица и 11-годишњи дечак, док је најстарија жртва била у 88. години.

Становници Медара веровали су да ће их у случају војне операције Хрватске војске заштитити мировне снаге УН-а чија је база била у непосредној близини села, истиче СНВ.

Додаје се да је средином 2010. завршена ексхумација 28 особа из заједничке гробнице на подручју гробља Трнава, а да је у Заводу за судску медицину до пролећа 2012. идентификовано 14 становника Медара убијених 1. маја 1995. године, укључујући и чланове породице Вуковић.

"За злочин у Медарима нико није кривично одговарао и није подигнута ниједна оптужница за почињени злочин", наглашава СНВ и додаје да су поједине породице жртава кроз грађанске парнице покушале да дођу до обештећења, али да су њихови захтеви одбијени уз обавезу плаћања парничних трошкова.

СНВ истиче да су током операције убијани српски цивили и нападнуте избегличке колоне, а да је након операције, на подручју тадашњег УН Сектора Запад остало 2.000 до 3.000 Срба, што значи, како се указује, да је то подручје напустило готово целокупно српско становништво.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести