Софић и Милићева о унапређењу положаја српског народа у Хрватској

НОВИ САД: Покрајински секретар за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Александар Софић састао се у Покрајинској влади са новоименованом амбасадорком Републике Србије у Хрватској Јеленом Милић.
s
Фото: vojvodina.gov.rs

Софић је упознао амбасадорку са активностима Покрајинске владе и њених институција које различитим програмима помажу унапређењу положаја српског народа у региону.

Ресорни секретар је истакао да Покрајина, нарочито у протекле две године, преко Фонда за избегла, расељена лица и за сарадњу са Србима у региону, интензивно подржава наш народ у Словенији, Републици Српској, Федерацији БиХ, Хрватској, Северној Македонији, Мађарској,  Румунији, Црној Гори и Албанији.

Он је нагласио да АП Војводина има добру сарадњу са Вуковарско-сремском и Осјечко-барањском жупанијом у Хрватској, пограничним регијама које највише гравитирају ка Србији, те да је у разговорима са представницима Срба истакнуто да су очекивања да Срби у Хрватској имају исти статус као Хрвати у Војводини, као и да је важно веће разумевање хрватских институција када је у питању уставом загарантован положај српске заједнице.

Софић и Милићева разговарали су и о могућностима сарадње на реализацији пројеката које финансирају међународне институције. Како је усвојен нови циклус програмирања и до краја године се очекује нови позив за период 2021–2027, у разговору је оцењено да треба радити на активнијем учешћу локалних самоуправа и институција у којима живе Срби у пројектима прекограничне сарадње.

Истакнуто је и то да је важно интензивирати привредну сарадњу, повезивањем привредних комора и активнијим учешћем српских привредника из Хрватске на сајмовима.

Састанку је присуствовала и помоћница покрајинског секретара за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Видосава Ендерић.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести