ШОК ОТКРИЋЕ! ОТАЦ ХРВАТСКОГ ПРЕМИЈЕРА РАДИО ЗА ПОРОДИЦУ СРПСКОГ ХАШКОГ ОСУЂЕНИКА Ево која је веза Пленковића и Френкија

Андреј Пленковић, премијер Хрватске, био је један од најжешћих критичара одлуке суда у Хагу да на превремену слободу пусти Франка Симатовића, познатијег као Френки, бившег начелника Службе државне безбедности МУП Србије, који је осуђен за злочине у Хрватској, открива Курир.
1
Фото: Printscreen/IRMCT/TANJUG/ FOTO HINA / ZVONIMIR KUHTIĆ

Да подсетимо, оснивач и бивши командант ЈСО ослобођен је и привремено пуштен из Хага 31. августа 2023. године, а правоснажно је осуђен, заједно са Јовицом Станишићем, у мају те године на 15 година затвора за ратне злочине у Хрватској и у БиХ.

На ову вест оштро је реаговао управо Пленковић, а мало је позната ствар да је његова породица, конкретно отац Марио Пленковић, својевремено је био шеф кабинета и дугогодишњи сарадник Френкијевог рођеног ујака, Франка Винтера, брата Симатовићеве мајке Неде, док је Винтер био генерални директор Радио-телевизије Загреб од 1972. до смрти, 1981. године, што су званични и јавно доступни подаци из биографије овог некадашњег функционера.

Фото: screenshot / IRMCT

Иначе, мајка Френкија Симатовића, Неда (девојачко Винтер), родом је из Бјеловара.

Упркос блиској вези његовог оца са фамилијом Симатовића, Пленковић је, да подсетимо, приликом његовог ослобађања из Хага, одакле је пуштен из здравствених разлога, негодовао и на друштвеним мрежама.

Фото: Tanjug (AP Photo/Omar Havana)

- Изразили смо своје незадовољство одлуком о превременом пуштању Франка Симатовића на слободу - написао је тада Пленковић на друштвеној мрежи Икс.

Коментар Симатовића нисмо успели да добијемо.

(Kurir.rs)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести