Шормаз: Бесмислено је да водимо политику војне неутралносри

БЕОГРАД: Посланик и члан Главног одбора Српске напредне странке (СНС) Драган Шормаз изјавио је данас да је бесмислено водити политику војне неутралности, да Србија треба да се одреди према рату у Украјини и да треба да буде тамо где су сви демократски и цивилизовани народи Европе.
s
Фото: Youtube Printscreen

"Војна неутралност више не постоји тако да Србија у наредном периоду добро мора да размисли о својим будућим потезима и корацима. Ја мислим да је најбоље да постанемо оно што смо одувек желели, што су наши преци покушавали кроз све своје буне, револуције и ратове, а то је да будемо део савремене Европе и евроатланског света", поручио је Шормаз у изјави Тањугу.

Он додаје да Србија политички није неутрална зато што је кандидати за ЕУ.

Шормаз истиче да последњи самити ЕУ и НАТО више него јасно показали да је пала гвоздена завеса на границу са Русијом и да Европа више неће сарађивати са Русијом, на начин на који је до сада сарађивала.

"Поверења Европе у Русију више нема и не треба да га буде, с обзиром да понашање Русије, насилно, агресорско и потпуно неевропско, тако да ја сам убеђен да више неутралност не постоји у Европи и то се показује", сматра Шормаз.

Он подсећа да је Русија интервенисала у Грузији 2008., а затим припојила Крим 2014. и направила аутономне делове од Донбаса.

На подсећање да ни САД нису дозволиле Русији да инсталира нуклеарне пројектиле на Куби шездесетих година прошлог века, Шормаз каже да људи у Србији, како је рекао, стално мешају бабе и жабе.

"Ми не можемо да упоређујемо демократске власти са ауторитарним и диктаторским режимом као што је руски. Уосталом, погледајте мемоаре Фидела Кастра како су прошли у сарадњи са Совјетским Савезом, који је своју помоћ Куби условљавао израбљивањем и изгладњивањем кубанског народа", наводи Шормаз.

Он је упитао зашто Путин сада није напао Финску, пошто сада има1340 километара нове границе са НАТО, те је већ донета одлука да се прави нова база у Финској.

Ништа се није десило зато што је неистина рећи да је напао Украјину зато што су фашисти.

"Украјина, која има 40 милиона становника, дала је осам милиона жртава у борби против фашизма у Другом светском рату. Срамота је за њу рећи да је фашистичка држава и да је нападате зато што је демократска воља њених грађана да буде у ЕУ и НАТО. А први се боримо за сувереност у доношењу наших одлука", констатује Шормаз.

Он додаје да Американци у наредних неколико деценија нису имали намеру да их приме у НАТО, а да Финци и Швеђани нису ни размишљали да постану чланови НАТО.

"Све је то променио Путин својим понашањем", истиче Шормаз.

На констацију да је 80 одсто људи у Србији против увођења санкција Русији, Шормаз одговара да то не значи да су у праву.

Он такав однос објашњава тврдњом да медији не раде свој посао како треба и да зато људи не знају шта се стварно догађа.

На констатацију да су његови ставови често супростављени са већином ставова чланова његове странике, Шормаз одговара да већина у СНС инсистира на војној неутралности, а да он инсистира да уђемо у НАТО јер сматра да је то боље за нас.

Како каже, СНС има велики демократски потенцијал и у стању је да истрпи различите ставове.

"И даље ћу наставити да износим своје ставове и једног дана, у не тако далекој будућности, политика Србије ће бити то што ја говорим данас", уверен је Шормаз.

На питање да прокоментарише то што је Албанија дозволила НАТО да прави базу у Драчу, Шормаз одговара да је то одлично за Србију, јер ће бити сигурнија.

"То је лука у којој су Американци ископали дубину. Највећи проблем Луке Бар је што нема дубину па неки велики бродови не могу да пристану, али ће моћи у Драч, а преко те луке и Отвореног Балкана ће се много више радити, посебно када се железнички, путнички и карго повежемо", истиче Шормаз.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести