Споразум са ЕАЕУ не прави проблем нашој земљи на путу ка ЕУ

МОСКВА: Председница Владе Србије Ана Брнабић изјавила је да Споразум Србије са Евроазијском економском унијом апослутно не прави нашој земљи проблем на њеном путу ка Европској унији.
brnabic
Фото: srbija.gov.rs

Брисел је то још једном данас потрврдио. Ово је економски споразум, није политички споразум. Ми као земља имамо Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ и имамо право на споразуме о слободној трговини са међународним организацијама и појединачнима земљама, рекла је Брнабић након потписивања Споразума одговарајући на питања новинара.

До тренутка када Србија уђе у ЕУ, наша земља има право на овакве споразуме, а у тренутку уласка морамо раскинути споразуме о слободној трговини са свим "трећим" земљама, односно са свим другим међународним организацијама.

Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

До тада имамо право, и мислим да је у интересу Србије да има што више оваквих споразума о слободној трговини, истакла је премијерка.

Јасно је, каже, већ рекла да овај споразум никако није у супротности са европском политиком Србије.

Фото: Tanjug (Slobodan Miljević)

Мислим да је ово комплементарно са нашом европском политиком и нашим европским путем, рекла је она и навела да је у интересу ЕУ да има економски јачу и развијенију Србију која је конкурентна са бољим компанијама као и земљу у којој грађани имају бољи стандард.

Споразум о слободној трговини са ЕАЕУ ће Србији, оцењује, пружити такве шансе.

Апсолутно мислим да је комплементаран са нашим европским путем и потпуно јасно није у супротности са Споразумом о стабилизацији и придруживању, закључила је Брнабић.

Брнабић: Ниједна земља не би рекла "не" тржишту ЕАЕУ

МОСКВА: Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је вечерас да Споразум са ЕАЕУ представља огромну шансу за Србију и да државе које размишљају о сопственим интересима никада не би рекле "не" тржишту Евроазијске економске уније.

Она је истакла и да Србија мора да брине о својим интересима и интересима својих грађана и додала да је данас потписан споразум у складу са европским путем.

"Данас када је Брисел саопштио да ће Србија морати да прекине споразум када постане цланица, неко би помислио да це то бити следећег месеца", рекла је Брнабић за РТС и додала да Србија жели да постане цланица ЕУ, али да датум прикљуцења не зависи само од ње, већ и од изазова у ЕУ.

"Ми овог тренутка морамо да бринемо о интересима насе привреде, насих грађана, а ово је трзисте од 183 милиона људи. Не постоји земља или влада на овом свету која размисља о сопстненим интересима да би рекла "не" таквом трзисту", истакла је Брнабић додајући да је то српски интерес који је такође у складу са европским путем.

Она је додала да ваљда и у Бриселу желе да Србија уђе у ЕУ као економски јака земља, са одрзивим растом и бољим стандардом. "Ово је споразум који води и томе", закључила је премијерка.

Брнабић је истакла и да када цео свет игра на карту протекционизма, Србија је за сарадњу и слободан проток људи, робе услуга, капитала...

"Ми смо против протекционизма и за слободну трговину.

И овај споразум говори о томе", указала је она.

Она је истакла да Споразум са ЕАЕУ представља огромну шансу за наше пољопривредне произвођаче, привреднике, компаније, који сада имају отворена врата тржишту од 183 милиона људи.

"Надам се да ћемо у најкраћем року имати резултате у повећању извоза, бољем стандарду пољопривредних произвођаца, још већем приливу страних директних инцвестиција, даљем паду незапослености и расту плата", рекла је Брнабић.

Она је објаснила и да Споразум значи много за привлачење страних инвеститрора јер ће они који буду имали 51 одсто или висе српски производ, такође имати цело ово трзисте.

"То је конкуретна предност Србије коју ћемо моћи да искоритстимо", истакла је Брнабић.

Наводи и да је вечерас са руским премијером Дмитирјуем Медведевим разговарала о споразуму, али и о месту на коме се налази, а то је развојни центар Сколково.

Захвалила је Медведеву сто је омогућио да види Сколково, додајући да је то најнапреднији развојни центар на свету.

"Не само сто сам имала прилику да ту проведем пар сати, већ је Медведев цео састанак ЕАЕУ организовао овде, тако да сам на магинама разговарала са људима из Сколкова и договарала сарадњу са насим научно технолошким парковима", навела је Брнабић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести