Срби на КиМ о Бриселском споразуму: Горе него што је било пре 10 година

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Десет година од потписивања Бриселског споразума, Срби на Косову и Метохији су изгубили било какву наду да ће доћи до формирања Заједнице српских општина, најбитније тачке овог договора.
Gračanica Foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik, ilustracija

Осим што није дошло до формирања, грађани тврде да је стање данас горе него што је било.

Ништа се није променило осим што је постало горе него што је било, казао је мештанин Грачанице за Танјуг, док је други додао "неће да спроведу тај Бриселски споразум, видећемо шта ће бити сад".

Изгледало је на почетку да је Бриселски споразум успешна прича. Срби са севера Косова и Метохије су ушли у Косовску полицију и правосудни систем, изашли су на изборе које је организовала Приштина, омогућена је слобода кретања преко административних прелаза.

За Србе на Косову и Метохији Бриселским споразумом купљен је преко потребан мир, тврди члан председништва Српске листе и доскорашњи градоначелник северног дела Косовске Митровице, Милан Радојевић.

Наравно да није то онај мир који Срби са Косова и Метохије очекују, али је дало неко време. Срби на Косову и Метохији су пружили шансу Бриселском споразуму, изашли на изборе иако то није било популарно пре 10 година, ушли у институције, чак су се интегрисали и радници правосуђа и некадашњег МУП-а, тако да сви делови Бриселског споразума који су се тицали Републике Србије, апсолутно су спроведени, рекао је он.

Цивилни активиста Милица Андрић Ракић из НВО "Нова друштвена иницијатива" каже да је Бриселски споразум само делимично спроведен и да за то највећу кривицу сносе посредници, тј. Европска унија која није била довољно заинтерсована за живот Срба на КиМ. За њих је била важна само нормализација односа између Београда и Приштине.

Једноставно смо дошли поново у прилику да Срби и Албанци раде заједно у институцијама и то је релаксирало у значајној мери међуетничке односе, посебно овде у Митровици и отприлике се ту завршава та листа добрих ствари које је Бриселски споразум донео, рекла је Андрић Ракић.

Једино што је Приштина требало да уради, а на шта се односило шест од 15 тачака споразума, јесте да формира Заједницу српских општина. 

Политички аналитичар Александар Гуџич из Грачанице тврди да Приштина нема никакве жеље ни воље да имплементира Бриселски споразум, посебно не да формира Заједницу српских општина.

Идеја Приштине је да уколико баш мора да формира Заједницу српских општина, а то је главна тачка овог споразума, жели да од ње направи неку невладину организацију са што је могуће мање права и ингиренције, сматра Гуџић и наглашава да ниједна приштинска влада то није желела да учини.

Приштинске институције на северу Косова и Метохије тренутно не постоје јер су Срби напустили и политичке функције, али и изашли из полиције и правосуђа. Да би се вратили, траже испуњење свих тачака Бриселског споразума, а због одбијања приштинске владе да испуни те своје обавезе, данас је ситуација иста као и 2013. године, пре Бриселског споразума.

       

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести