Србија крива за прилив иранских миграната у Британију?

ЛОНДОН: Велики број миграната долази из Ирана у Велику Британију, пише “Дејли мејл” и за то оптужује Србију, јер су Иранци донедавно могли да у Србију уђу без визе.
1
Фото: Youtube Printscreen

Готово 150 миграната спасено је од почетка новембра из канала Ламанш током покушаја да се докопају британске обале, а прошле ноћи је спасено сешт особа пореклом из Ирана.

Како се наводи у тексту, окривљена је имиграциона политика Београда за повећање миграната који прелазе Ламанш.

Лист се истом темом бавио и у марту 2018. године, а овај пут се се Србија помиње након спасавања шесторо иранских миграната код обале Довера.

Према писању "Дејли мејла", "шема" укидања виза требало је да побољша туризам између Ирана и Србије и привуче пословне инвестиције, а уједно је и "награда" за одлуку Ирана да не призна самопроглашену независност Косова.

Међутим, наводи лист, овај потез укидања виза довео је до огромног броја захтева Иранаца за азил у Србији, односно коришћења Србије као пролаза до западне Европе.

Безвизни режим трајао је до августа прошле године, када је Европска унија изразила забринутост да се систем злоупотребљава.

Око 40.000 Иранаца дошло је у Србију до момента укидања безвизног режима, наводи "Дејли мејл".

https://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-5561663/Iranians-use-visa…

Тај лондонски лист наводи да најновији подаци показују да највећи проценат захтева за азил у Великој Британији долази од грађана Ирана.

До јуна, Британија је примила 27.044 захтева за азил, од којих је око 9 одсто из Ирана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести