Србија ће затражити хитну седницу Савета безбедности

Београд: Србија ће затражити одржавање хитне седнице СБ УН због најгрубљег кршења резолуције СБ УН 1244 доношењем одлуке Приштине о формирању тзв. Војске Косова.
 Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić Foto: Tanjug/video
Фото: Министар спољних послова Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

То је изјавио министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

"То је најдиректнија претња миру и стабилности у региону и безбедности српског народа који живи на Косову и Метохији", рекао је Дачић за Тањуг.

АП пренео као хитну вест да Србија тражи хитну седницу СБ УН
 

Америчка агенција Асошијетед прес пренела је као хитну вест ("алерт") да је Србија затражила хитну седницу Савета безбедности Уједињених нација због одлуке Косова да формира војску.

Затим је у широј вести такође под ознаком хитно ("ургент") пренела изјаву шефа српске дипломатије Ивице Дачића да је формирање војске "најдиректнија претња миру и стабилности у региону и безбедности српског народа". 

Србија сматра да је гласање у косовском парламенту кршење резолуције УН о Косову донете после краја рата 1999. године и НАТО војне интервенције против Србије.

АП подсећа да је НАТО бомбаровао Србију 78 дана 1999. године како би "зауставио њен обрачун са албанским сепаратистима", као и да је Косово прогласило независност 2008. што Србија не признаје.

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести