Старовић: Брнабић упутила поруке мира на северу КиМ

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству спољних послова Немања Старовић изјавио је да је посета председнице Владе Србије северу Косова и Метохије била веома успешна и да је спроведена због жеље да се охрабре Срби који ту живе и међу којима у последње време влада заиста висок степен узнемирења.
nemanja starovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Таква ситуација је већ годинама уназад, посебно у последњих годину и по дана, од како се на челу привремених институција самоуправе у Приштини налази Аљбин Курти, сматра Немања Старовић.

"Добро је што је председница Владе Ана Брнабић имала прилику да посети три од четири општине на северу КиМ и да понови поруке умирења. Погледајте само колико пута су се током њеног обраћања, или пак обраћања председника општине са севера, могле чути речи мир, толеранција или опстанак. То су кључне поруке", каже Старовић.

Он је за Први програм Радио Београда рекао да не би доводио у директну везу посету председнице владе са усменим споразумом о личним картама.

Указује да би по Бриселском споразуму већ дуги низ година сви носиоци званичних функција државе Србије морали да могу несметано да се крећу по КиМ.

Коментаришући именовање специјалних изасланика немачког канцелара Олафа Шолца и француског председника Емануела Макрона, Старовић каже да је чињеница да се број изасланика повећао, али да је од форме много битнија суштина, преноси РТС.

"Шта је то ново што ће они донети са собом или предложити? То је наравно још увек нејасно. Битно је да ми искажемо добру вољу и спремност за сваку врсту разговора, укључујући и разговоре са господином Бонеом и господином Платнером, и да искажемо своју спремност на компромисно решење. У исто време мислим да двојца нових изасланика морају бити свесни да резултат дијалога не може бити некакво бинарно решење, где ће једна страна добити све, а друга страна остати без тога и бити понижена", казао је Старовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести