Старовић: Курти не одустаје од једностраних потеза, инсистирати на седници СБ УН

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је данас да је неопходно инсистирати на сазивању ванредне седнице СБ УН о КиМ и на њој разговарати о веома тешком положају Срба у јужној Покрајини.
nemanja starovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Старовић је за РТС рекао да је, иако премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти тврди да на терену већ два месеца има деескалације, то далеко од истине.

Старовић сматра да је захтевање ванредне седнице СБ УН веома важан потез који ће бити користан у смислу даљег спровођења политике Србије и у контексту заштите интереса српског народа који живи на КиМ.

"Неопходно је свакако инсистирати на сазивању ванредне седнице Савета безбедности УН у складу са тактичком поставком, а опет повезано са ротацијом на месту председавајућег СБ УН, проценити најбољи могући моменат како би та иницијатива имала шансе за успех, а на тој седници је опет неопходно разговарати о веома тешком положају наших сународника", навео је Старовић.

Истакао је да и даље имамо константно распоређивање специјалних милитаризованих снага, косовске полиције у четири општине на северу Косова и Метохије, да се наши сународници с правом осећају веома угроженим, јер једино што ти Куртијеви специјалци умеју и знају да раде то је да малтретирају наше сународнике сваког дана.

Старовић је упозорио на то шта се одвија у претходних неколико дана, а то је, како је истакао, покушај Куртијевих институција да иселе установе Републике Србије из зграде у Бошњачкој Махали у северном делу Косовске Митровице.

"Говоримо дакле и о просторијама Канцеларије за Косово и Метохију, ПИО фонда, центра за социјални рад. То су оне установе које су од необичне важности, дакле, за свакодневни живот наших људи који живе и у Косовској Митровици, али и ширем подручју северног Косова и Метохије. И то је нешто што итекако може допринети даљој ескалацији", наводи Старовић.

Истиче да то само показује да Курти не одустаје од политике једностраних потеза, да сви његови потези имају за циљ даље притиске на Србе који живе на простору Косова и Метохије, посебно на северу наше јужне покрајине и да нас чека веома веома тежак период.

Томе треба додати, каже Старовић, и најаве о одлагању пописа становништва на простору КиМ, притиске које ће сасвим сигурно уследити повезано и са тим пописом и са покушајем, претпостављамо сада већ новог одржавања локалних избора на северу Косова и Метохије у условима који нису промењени.

Према његовим речима, Курти последње две године чини све да прекине везу између Београда и Срба.

Када је реч о самиту који је одржан у понедељак и уторак у Атини, Старовић истиче да је тај формат за председника Србије био прилично тежак и неповољан, али да је он успео у тим нимало захвалним околностима, заиста да извуче максимум за Републику Србију.

"Мислим да сви ми као грађани можемо бити и задовољни и поносни на оно што је председник Вучић на самиту у Атини постигао. Успео је, дакле, да у таквим околностима одбрани виталне националне интересе Републике Србије, да одбрани интегритет политичког курса који смо заузели првог дана, када је рат у Украјини започео, дакле, крајем фебруара месеца 2022. године. Нисмо одступили, дакле, или иступили из оног оквира који је дефинисан за активности Савета за националну безбедност“, истиче Старовић.

Указао је да је једна од важних вести и то што је саопштено да нити Украјина, нити Грчка неће мењати свој став о непризнавању једностраног проглашења независности наше јужне покрајине.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести