Старовић: Одлука Приштине да забрани динар у пракси је неспроводива

БЕОГРАД: Одлука Приштине да забрани динар је према оцени државног секретара Министарства одбране Немање Старовића у пракси неспроводива а САД и друге чланице Квинте држе, како је рекао "и нож и погачу" у рукама, будући да имају главне полуге утицаја на простору Косова и Метохије (КиМ).
Kosmet Kosovo i Metohija
Фото: Pixabay, ilustracija

Он је гостујући на РТС-у истакао да у одлуци Приштине има доста непознаница и да није објашњено којим ће се методама покушати извршење те, према његовим речима, у пракси неспроводиве уредбе. 

  Истакао је да ако уредба и почне да се примењује, није извесно како ће и да ли ће бити омогућен трансфер готовог новца према филијалама, пословницама, банкоматима Банке поштанске штедионице и шта ће бити са текућим рачунима Срба.

"Управо зато што те ствари нису до краја разјашњене, не могу у овом моменту да говорим о конкретним потезима које ће предузети државни органи Србије, али ће много прецизнијих информација бити доступно након данашњег обраћања председника Србије Александра Вучића", рекао је он.

Нагласио је да нема ниједне српске породице, ниједног домаћинства на Косову и Метохији, које у материјалном смислу не зависи од неке врсте давања која долазе из централне Србије, било да су плате, пензије, дечји додаци, различита социјална давања и друго.

"Мислим да је сада већ свима у међународној заједници јасно, да не могу да игноришу чињеницу да би примена овакве мере угрозила наше сународнике на КиМ", указао је Старовић и додао да не може да се дозволи да Приштина наставком примене оваквих веома оштрих и сурових једностраних мера доведе до масовног егзодуса Срба.

 Навео је да остаје и да се у наредним данима види којим ће конкретним мерама бити пропраћена последња снажна реторика САД.

"Све у свему желим да кажем да ћемо адекватне начине за опстанак српског народа и овај пут успети да нађемо. САД и друге државе Квинте су они у чијим рукама је тренутно и `нож и погача` с обзиром да они имају адекватне полуге утицаја на ситуацију на простору КиМ", рекао је Старовић.

Додао је да када постоји снажна политичка воља у Вашингтону и другим представницима Квинте, они нађу начин како да изврше адекватан притисак на власти у Приштини.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести