Стефановић: Драконским казнама борићемо се против криминала

БЕОГРАД:  Измене закона и увођење драконских казни за починиоце кривичних дела, укључујући и доживотну казну затвора суштина су борбе против криминала у Србији и требало би да покажу криминалцима да наша држава није добро тле за криминалне активности, казао је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.
stefanovic, tanjug
Фото: Tanjug D.Kujundžić arhiva

Стефановић је на ТВ Пинк, коментаришући да је велика полицијска акција у којој је ухапшено 150 особа настављена и јуче, навео да полиција неће престајати са радом и да та акција неће никада стати.

"Криминалци не треба да погађају када ће то бити, биће акција сваког дана", истакао је министар.Стефановић је поновио да ће Влада Србије у наредних 30 дана припремити измене закона тако да судови више не могу да обесмишљавају рад полиције и тужилаштва.

"Бесмислено је да полиција било кога ухапси, а да судови то обесмисле малим казнама или одуговлачењем процеса на разне начине. У 60 посто случајева до сада су прописиване минималне казне", навео је Стефановић.

Осим драконских казни, како каже Стефановић, циљ је и да се промени и политика одмеравања изрицања казни за повратнике, у којој ће сваки следећи пут криминалац ризиковати да за поновљени случај добије драконску казну затвора.

"Имамо добар план, ово ће бити озбиљан ударац државе криминалу и никоме се у Србији неће исплатити да се бави криминалом", истакао је Стефановић и додао да су многе државе пооштриле санкције да би обесхрабриле било кога да се бави криминалом.

Како каже, Министарство унутрашњих послова и Министарство правде ће припремити сет измена закона и то према искуствима земаља ЕУ, што значи да ће се и у Србији радити онако како већ постоји и неће се кршити ничија основна људска права.

Позвао је родитеље да се позабаве својом децом и да заједно са друштвом их уче шта је то насиље, дрога, алкохол.

"Позивам родитеље да се активно укључе да нам помогну да њихова деца не постану деликвенти, да не пожеле да постану криминалци, а да држава покаже кроз репресију да хоће да се обрачуна са криминалом", каже Стефановић.


Спомињањем контрамитинга покушавају да привуку људе

Групе људи блиске Ђиласу, Јеремићу, Обрадовићу... спомињањем одржавање контрамитинга желе само да евоцирају време на 1996. годину када су били митинзи и контрамитинзи, како би подсетили људе на то време и не би ли их на неки начин привукли на своју страну, изјавио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Министар је казао да те групе људи сматрају да само они имају право да се било где окупе и додао да медији који су њима блиски покушавају да креирају исту атмосферу као што је била деведесетих година.

"Они и даље у тим годинама живе, немају другу матрицу и да би објаснили људима који их прате немају шта друго да кажу, него им објашњавају да поново живе у том времену демонстрација, протеста, када су се тукли са полицијом", каже Стефановић.

Наводи да они желе и да омасове сукобе, те да дође до неке врсте сукобљавања између демонстраната и полиције и истиче да полиција то никада не би урадила.

"То су они радили док су били на власти, користили су сузавац, убијен је Ранко Панић, убијени су политички противници на демонстрацијама и то само зато што су имали другачије мишљење. То време је прошло. Насиље не долази у обзир и то се никоме неће дозволити ни на једном скупу, ни једне политичке групације", каже Стефановић.

Додаје да за исказивање политичких ставова свако има право да свакога дана организује протест, митинг, подршку, како год жели да то назову.

Навео је да су за 17. јануар, када ће Србију посетити руски председник Владимир Путин, пријављени скупови подршке руско-српском пријатељству.

"И ми смо као СНС подржали неке од тих скупова и наши људи ће доћи на скуп да виде свог председника Александра Вучића и председника Русије Владимира Путина који ће се заједно појавити и обратити поред људима", наводи Стефановић.

Истиче да у томе нема ништа спорно и да ће тако у Србији бити дочекани и председник Француске Емануел Макрон када дође или било ко од других председника, као и амерички председник Доналд Трамп, ако дође.


Наводи да очекује подршку грађана и каже да је неким борцима за људска права, који ће се побунити против ових мера највероватније проблем што се тиме избија новац из њиховог џепа.

Како је објаснио, када је Јурић, отац убијене Тијане предложио доживотну робију, ти борци за људска права су се утркивали ко ће га подржати, јер су мислили да је био против државе.

"МУП и Министарство просвете раде на овоме месецима и сада када смо кренули у борбу јавиће се прво они из корумпираног система који су правили дилове и мешетарали са онима који су у судском поступку", наводи Стефановић и додаје ће ти "силни експерти", који су направили такво стање да изгледа да код нас није било добрих решења да се побуне.

Наводећи да људи немају поверења у судове, Стефановић је казао да то у потпуности разуме, те да независност не може да буде алиби да се не уради посао добро.

"Сигуран сам да има људи који хоће добро да обаве посао, али има и оних код којих се види да није било воље да се посао одради како треба. Ако ви видите да постоји воља да се некоме ко се сумњичи за најтежа дела нађе најлакша казна, како да имате поверења у судове", наводи Стефановић.

Каже и да је његов циљ да се полицији и тужилаштву омогући да лакше прикупљају доказе.

Говорећи о ухапшеним у акцији која траје последња два дана, Стефановић је казао да има доста људи за које постоје индиције да су организатори, који нису извршиоци, али који су опрезни.

"Пратимо и трагове новца и њихове комуникације, код више њих смо пронашли оружје илегално и пуштен је да се брани са слободе, а ради се о опасној особи, која је способна да организује најтежа кривична дела. Таквим особама морате да одредите притвор од 30 дана да би кроз истрагу пронашли још нешто", каже Стефановић.

 Ванредни избори зависе од пуно фактора

Потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић изјавио је данас да поруке у којима треба да се промени власт без избора су лоше за демократију једне земље, за друштво једне земље и додао да евентуално одржавање ванредних избора зависи од пуно фактора. 

Стефановић је на ТВ Пинк казао да Српска напредна странка хоће да разговара и о одржавању ванредних парламентарних избора, али да се тада побуни опозиција којој избори нису циљ. 

"Када год почнемо разговоре о изборима и када их понудимо и кажемо да смо спремни за изборе - они кажу ми нећемо изборе. Питате се у чему је поента, шта треба да урадите, да неће можда да Вучић одступи и каже Ђиласу, ево ти сада буди председник, премијер, шта хоћеш", каже Стефановић. 

Додаје да опозиција можда жели да се врати Јеремић не би ли докусурио оно што је почео и предао све, као што су почели са границама на Јарињу и Брњаку, Борко Стефановић да пише те прописе, а Ђилас да се врати у свој бизнис не би ли зарадио још коју милијарду. 

"Не знам шта треба да буде. Неко ко пожели да мења ствари и да има толике милионе људи на свим оним скуповима, ваљда тај треба да се радује изборима, избори су прилика да се то покаже", наводи министар.

Додаје да на изборима у Лучанима се то и није баш показало, као и да нису прошли славно и објашњава да када добијете девет одсто на изборима, а неко други 70 одсто, онда то показује да ствари у народу нису баш онакве какве ви хоћете да их представите.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести