Стефановић: Радимо на побољшању изборних услова

БЕОГРАД: Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, који је на челу радне групе за сарадњу са ОЕБС-ом око изборног процеса, изјавио је данас да Србија као одговорна дрзава хоће да унапреди изборни процес, али да не жели да експериментише и примењује оно што не постоји у свету.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

"За грађане је важно да имамо чисту, транспаренту кампању у којој могу да остваре своја права", рекао је Стефановић за тв Прва, додајући да је важно да се грађанима пруже најбољи услови.

"Све што можемо да променимо у кратко време, да побољшамо изборне услове, ми ћемо то урадити", рекао је Стефановић.

Он је навео да власт жели да имамо што чистији и што регуларнији изборни процес, али да неки људи не могу да добију добар резултат, па тразе алиби да не изађу на изборе.

Упитан да ли ће се изаћи у сусрет захтевима дела опозиције, он је навео да се о свему у друству разгвора.

"Унапређење изборног процеса нас занима, ми се тиме бавимо дуги низ година, излазимо у сусрет грађанима, хоћемо да имају бољи изборни процес", истакао је Стефановић.

Поводом проимедби опозиције да државни функционери не могу ићи на предизборне манифестације, Стефановић каже да се слаже да они не могу да користе возило и јавни ресурс када иду у кампању, али да се не може спречити председник државе да у кампањи учествује.

"Не можемо да победимо Вучића, хајде да га избацимо, јел Тадић изашао из процеса," запитао је Стефановић напомињући да он као предсеник мора да ради и ради за своју земљу.

Када је питању приступ медијима, Стефановић оцењује да је и ту ситуација побољшана и да се променила у односу на 2012. када како каже, нико од нас из опозиције није могао да се појави.

Сада су у политичким емисијама РТС једнако заступљени и представници опозиције, оцењује Стефановић, и напомиње да се они не могу мерити са председником републике, посебно што су неки од њих и ван парламента.

Каже да РТС има известаје о сваком скупу опозиције, као и да се власт не меша у уређивачку политиклу телевизија.

"То би била цензура, а они би да врате та времена када су диктирали медијима", додаје Стефановић.

Наводи да су разговарали и са Цесидом и Цртом и да има доста предлога који могу да прихвате, али понавља да ни у једној држави нема да председник републике не учестује у кампањи.

Стефановић је навео и да Канцеларија ОЕБС-а постоји у Србији и дуго времена посматрају изборне процесе, а да ће се са њима разговарати и о ономе што се још може урадити.

Ова радна група треба да обезбеди добре изборне услове, да бирачки списак буде потпуно транспарентан и он је већ данас неупоредиво бољи него што је био ранијих година, рекао је Стефановић.

Он је навео да су бирачки спискови чистији него раније, повезани, као и да бирачи могу да провере да ли су у њима.

Указао је и да су бесмислене примедбе представника опозиције о могућим неправилностима, да су наводно подаци измишљени или да се нешто лажно може може заокруживати.

Стефановић је навео и да Влада већ дуже времена ради на унапређењу изборних услова, али да има простора да се они још унапреде.

"Били смо суочени са изборним катастрофама 2012. и 2014. године. Много се променило од тада. Данас имамо неупоредиво регуларнији изборни процес", закључио је Стефановић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести