Стефановић: У време Поноша Војска Србије преполовљена и разоружана

БЕОГРАД: Министар одбране Небојша Стефановић изјавио је данас да су се у време бивше власти дешавале најтеже ствари за Србију и њен суверенитет јер су, како каже, Здравко Понош, Борис Тадић, Драган Ђилас и Вук Јеремић, између осталог, преполовили и разоружали војску и онемогућили да буде прави гарант безбедности свих грађана.
nebojsa stefanovic
Фото: Tanjug/MUP

Реагујући на изјаву бившег начелника Генералштаба и функционера Народне странке Здравка Поноша да су напори председника Србије Александра Вучића да наоружа и опреми војску ''''кризни ПР'''', Стефановић је навео да Понош или не разуме догађаје у свету или је злонамеран према Србији.

Министар је у писаној изјави за медије навео да последњих неколико месеци цео свет клизи у серију мањих или већих криза у којима су, како истиче, не мали број пута, лошије прошли искључиво они који су били неспремни и који су мислили да се то никада неће њима десити.

''Пре свега зато што нису разумели нову слику света, нису учили из искустава других, нити схватили да данас не важе правила из 1987., 2005., па ни 2020. године. Ко није способан да учи, да се мења и адаптира, неће бити спреман ни да предвиди и одговори на изазове који су пред нама'', оценио је Стефановић.

Навео је да војска на чијем је челу био Понош није била у стању да буде средство одвраћања, јер је, како је истакао, тешко могла и вежбу да одржи, као да није имала ни авионе, хеликоптере, тенкове...

Додао је да плате које су, како каже, биле тек нешто веће од минималца и ''очајна ситуација'' са инвестицијама у свим сегментима одбране нису стимулисали младе људе да постану део Војске
''Али су зато свима у региону, поготово недобронамернима, Војска Србије и сама Србија били одлични'', навео је министар.

Нагласио је да не призива било какав сукоб, нити да га било ко у Србији жели, али да је чињеница да кад се има јака војска, тај сукоб не жели ни било ко други.

''У супротном нека енергетска, здравствена или политичка криза може да гурне наоружане авантуристе у сукоб са Србијом, јер ће помислити да своје проблеме могу тако да реше'', сматра Стефановић.

Зато га, каже, не чуде константни напади на Вучића и његове напоре да Србија буде јача истичући да то не одговара никоме, сем Србији.

Стефановић је навео да се сваког дана плејада људи из бившег режима, или они који су имали озбиљну корист од бившег режима, утркују да нападну сваки напор да се изграде нове болнице, ауто-путеви, школе, фабрике, али и да се купи ново наоружање за војску.

''Не бих желео да неко помисли да сам наиван у очекивањима да не нападају успехе своје земље, без обзира што је Александар Вучић заслужан за њих. Али, не могу да се не чудим чињеници да су неки од тих људи обављали веома важне државне функције и одлучивали о судбини нашег народа'', истакао је Стефановић.

Навео је да још мање чуде монструозне претње Вучићу које, како каже, свакодневно без трунке стида изговарају људи,који себе желе да представе као део елите друштва.

'''та то има елитно у претњама председнику ове земље, а неретко и његовој деци, да ће завршити свој живот на неки монструозан начин и то само да би се они поново дочепали власти'', пита Стефановић.

Навео је да је редитељ Горан Марковић последњи у низу оних који нескривено прете Вучићу и да то није први пут, али да је много гласнији недостатак осуде или ограде од таквог понашања од стране њихових политичких ментора што, оцењује Стефановић, јасно говори да Тадић, Ђилас, Јеремић, Тепић, Понош и Лутовац деле и подржавају те ставове.

''Иако знам да ни Александру Вучићу, ни његовој породици, али ни свим добронамерним људима у Србији није лако да слушају такве нападе, знам да је пристојна, већинска Србија уједињена у подршци свом председнику и тешком путу суверенитета и независности који је изабрао за нашу земљу''' истакао је Стефановић.

Поручио је да зато мора да се настави изградња путева, болница, школа, вртића, метроа и ''''нове будућности за све људе у Србији'''', што, како је нагласио, политика председника Вућића једина гарантује.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести