Стефановић: Успостављен ред у згради РТС-а

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је вечерас да је успостављен ред у згради РТС-а, а да ће у наредним данима бити познате информације о прекршајима.
stefanovic1, tanjug
Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

"Без превелике употребе силе, полиција је заштитила све који раде на РТС и поштујући закон успоставила јавни ред и мир у тој згради, и да све оне који су покушавали да учине нешто насиљем, из те зграде избаци", рекао је Стефановић на другој ванредној конференцији за новинаре, након што је део демонстраната са Бошком Обрадовићем вечерас упао у РТС. 

Стефановић је рекао да је једна особа приведена, јер је шутирала полицајца Полицијске бригаде и додао да је то једна од пријава везана за физички напад, те да има још пријава и да ће се видети каквих је све инцидената било.

"Поред чињенице да је полиција на миран и озбиљан начин решила ситуација, било је много инцидената и напада на полицију, и у згради и исперд зграде, много увреда, шутирања, псовања, јер људи раде свој посао", рекао је министар полиције.

Он је најоштрије осудио све нападе на полицију која ради свој посао и упозорио све да прекину са насилним понашањем.

Такође, навео је да ће у наредним данима надлежни државни органи добити све информације о људима који су чинили прекршајна и кривична дела и поступаће по тим пријавама.

"Србија је озбиљна држава која хоће да покаже да владавина права нешто значи и да никоме није дозвољено да на насилан и бахат начн оствари циљ", рекао је Стефановић.

Он је поручио да ће полиција поступати на исти начин и у сваком будућем случају, када неко буде сматрао да може насиљем да реши било шта и неће дозволити било коме у Србји да насиљем угрожава друге људе или њихову имовину или да прети било коме.

Министар је поручио да је сви имају право да протестују и изражавају вољу, али не и на насиље.

Стефановић је "честитао" лидерима Савезу за Србију због тога што су, каже, највећу подршку за овакву врсту насиља добили од Тачијевих, Харадинајевих и хрватских медија.

"Ја им на томе честитам и очигледно је да је то нешто за шта се боре и залажу", рекао је Стефановић.

Стефановић је позвао грађане да на миран начин протестују јер насиље никоме неће бити дозвољено, а полиција ће успоставити владавину права.

Нагласио је да је полиција радила свој посао, да је позвала све да напусте зграду.

Стефановић је истакао да је група насилно упала у зграду, малтретирали и демолирали, и да је хтела насиљем да спроводе своју правду у згради једне телевизије.

Стефановић је навео и да је сада око 400 људи изпред зграде РТС и да они могу да се задрже, само без насиља.

Истакао је да је Србија озбиљна држава и да никоме неће бити дозвољено насиље.

Стефановић је навео и да насиља неће бити ако нико не врси насиље.

"Не би ни било насиља да Ђилас, Обрадовић нису изавали насиље", а полиција их је пристојно молила да напусте зграду, за разлику од тога када су они били на власти и сузавцем терали људе.

Позвао је лидере СзС да прекину даље насиље, јер то што немају подрску грађана, не знаци да треба да ломе и да руше и да спале РТС.

Обрадовић: Не разилазимо се без укључивања у дневник РТС

БЕОГРАД: Лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић поручио је вечерас око 23 сата окупљенима испред улаза у зграду РТС из Абердареве улице да се неће разићи док се некоме од организатора протеста не омогући гостовање у дневнику РТС.

Обрадовић се у име окупљених обратио и полицајцима, наводећи да са њима учесници протеста "1 од 5 милиона" немају никакав сукоб, већ да имају сукоб са министром унутрашњих послова Небојшом Стефановићем.


Демонстранти се разишли, сутра испред Председништва 

Учесници протеста који су остали пред зградом РТС у Абердаревој, након вечерашњих инцидента, упада у зграду и акције полиције која је део њих мирно и ненасилно извела из зграде Јавног сервиса, разишли су се вечерас око поноћи.

Њима се претходно обратио лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић који их је позвао да се окупе сутра испред Председништва Србије у подне, када је најављена ванредна конференција за новинаре председника Србије Александра Вучића. 

Обрадовић је позвао све учеснике протеста да испред зграде Председништва Србије буду у 11.55, истичући да уједно не одустаје од захтева да се неко од организатора протеста "1 од 5 милиона" сутра обрати у Дневнику 2 РТС-а.

Он је најавио и да ће се, уколико тај захтев не буде испуњен, испред зграде РТС сутра увече окупити још већи број демонстраната.


Он је затражио и оставку директора РТС Драгана Бујошевића.

Обрадовић је за Н1, на питање да ли себе сада види као главног лидера протеста, одговорио одрично, наводећи да је то само "1 од 5 милиона" који желе да "ослободе РТС" и обрате се грађанима Србије путем Јавног сервиса.

Он је истакао да током боравка њега, лидера СЗС Драгана Ðиласа и неколико десетина учесника протеста у згради РТС, "није било никаквих инцидената".

Како јавља Танјугов извештач са лица места, демонстрантима су се испред РТС-а придружили лидер Народне странке Вук Јеремић и функционерка Народне странке Санда Рашковић Ивић, као и лидер СДС Борис Тадић.

Део демонстраната са вечерашњег протеста "1 од 5 милиона", предвођени Бошком Обрадовићем и Драганом Ђиласом, упао је насилно у зграду РТС.

Полиција је успела да демонстранте и лидере протеста изведе из зграде, испред које се сада према речима министра Стефановића налази око 400 учесника протеста.

Ројтерс: Демонстранти на кратко упали у државну телевизију

Британска агенција Ројтерс објавила је вечерас да су учесници протеста на кратко упали у зграду државне телевизије Србије у престоници Београду захтевајући медијске слободе и непристрасно извештавање са антивладиних демонстрација које трају више од три месеца.

Ројтерс наводи да је српска државна телевизија оскудно извештавала о сличним протестима који су се одржавали сваке суботе од почетка децембра.

Наводи се није одмах било јасно колико је демонстраната ушло у зграду, али да је ово први такав упад у државну телевизију активиста који се противе властима за последњих скоро 20 година.

Агенција наводи да су припадници полиције за разбијање демонстрација касније ушли у зграду и започели да изводе демонстранте једног по једног.

Ројтерс наводи да су антивладини демонстранти последњи пут упали у зграду државне телевизије 5. октобра 2000. године, рушећи режим Слободана Милошевића.

Наводи се да је учеснике данашњег протеста окупио Савез за Србију, како кажу, лабава групација 30 опозиционих странака и организација.

Подсећа се да је председник Србије Александар Вучић претходно казао да неће поклекнути пред захтевима опозиције за изборну реформу и веће медијске слободе "чак и када би било пет милиона људи на улици", али да је спреман да тестира популарност сопствене странке на превременим изборима.

ДНВ: Упад у РТС нема везе са демократијом и слободом медија

НОВИ САД: Друштво новинара Војводине најоштрије је осудило насиље и бахатост демонстраната који су вечерас упали у зграду РТС-а, предвођени Драганом Ђиласом и Бошком Обрадовићем, напали и застрашили новинаре, демолирали зграду јавног медијског сервиса и угрозили безбедност већег броја људи.

"Такво хулиганско понашање, у којем се користе моторне тестере, нема никакве везе са принципима демократије и слободе медија, у шта се наводно заклињу представници опозиције", саопштио је председник ДНВ-а Петар Кочић.

Он је нагласио да су застрашивање, претње и притисци на новинаре, као и уништавање јавне имовине, недопустиве и нецивилизоване методе политичке борбе.

Друштво новинара Војводине поздравла мере надлежних органа које за циљ имају спречавање ескалације насиља, мотивисаног сулудим амбицијама квазиполитичара, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести