Столтенберг: Косовска војска супротна препорукама 

БРИСЕЛ: Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг оценио је данас да намера Косова да траснсформише своје безбеднпсне снаге у ”војску” долази у погрешено време, да је супротнба препорукама многих НАТО чланица и да може имати озбиље последице по евроатлантске интеграције Приштине.
stoltenberg tanjug
Фото: Tanjug

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг каже да су НАТО министри на састанку размотрили намеру Коосва да тарнсформише Косовске безбедносне снаге у ”војску”.

”Такав корак долази у погрешно време, супротан је препорукама многих НАТО савезника и може да има озбиљне последице по косовске евроатлантске интеграције”, поручио је Столтенберг.

Он је нагласио да НАТО подржава КБС у садашњем мандату и да свака трансформација мора да буде у складу са Уставом.

”Оно што су сада најавили дешава се без консултација НАТО савезника и других земља као и без инклузивног процеса на самом Косову”, каже Столтенберг.

Јенс Столтенберг је поновио да уколико мандат КБС еволуира НАТО ће морати да преиспита ниво свог ангажамна на Косову.

Генерални секретар НАТО оценио је и да тарифе које је Приштина увела на робу из Србије чине дијалог између Београда и Приштине још тежим.

”Охрабрујемо Београд и Приштину да се уздрже провокативних корака и изјава и да начине неопходне компромисе како би напредовали ка бољој будућности”, закључио је Столтенберг.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести